Sjeverna Koreja saopštila da je testirala novu raketu

Lansiranje je uslijedilo dva mjeseca nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je uspješno testirala motore za novu balističku raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo u nastojanju da unaprijedi svoju liniju naoružanja koje je usmjereno na američke vojne baze u Guamu i Japanu

3436 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja saopštila je da je testirala novu raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo sa hipersoničnom bojevom glavom, u nastojanju da stvori moćnije oružje koje je dizajnirano da pogodi udaljene ciljeve u regionu i koje je teže otkriti, prenosi Asošijeted pres.

Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su saopštenje dan nakon što su južnokorejska i japanska vojska detektovale lansiranje sa lokacije u blizini sjevernokorejske prijestonice Pjongjanga.

Lansiranje je uslijedilo dva mjeseca nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je uspješno testirala motore za novu balističku raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo u nastojanju da unaprijedi svoju liniju naoružanja koje je usmjereno na američke vojne baze u Guamu i Japanu, navodi AP.

Zvanična sjevernokorejska centralna novinska agencija saopštila je da je lansiranje u nedjelju imalo za cilj da potvrdi pouzdanost motora rakete na čvrsto gorivo i manevarske letne sposobnosti hipersonične bojeve glave, prenosi N1.

Prema navodima saopštenja, test je bio uspješan, ali nisu saopšteni drugi detalji. Takođe nije navedeno ni da li je sjevernokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao lansiranju.

Bonus video: