Neraskidiva veza sa biračima

Donald Tramp svoje pristalice uvažava, zabavlja, govori u njihovo ime i koristi ih za svoju političku i pravnu korist. Ta veza je oslobodila jednu od najistrajnijih snaga u američkoj politici

17975 pregleda 29 reakcija 4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Rojters
Donald Tramp, Foto: Rojters

Bil Klinton je jednom objasnio dvije političke stranke u zemlji riječima da demokrate žele da se zaljube, dok republikanci žele da se uklope.

Ta izreka nije izdržala Trampovu eru. Danas su republikanci ti koji su zaneseni.

Odlučujuća pobjeda Donalda Trampa u Ajovi otkrila je novu dubinu odanosti unutar njegove stranke. On je tokom osam godina njegovao odnos sa svojim pristalicama koji ima malo presedana u politici. On ih uvažava, zabavlja, govori u njihovo ime i koristi ih za svoju političku i pravnu korist.

Ta veza, za neke teško stečena, a za druge kult ličnosti, oslobodila je jednu od najizdržljivijih snaga u američkoj politici.

Republikanci u Ajovi, slijedeći primjer stranačkih zvaničnika širom zemlje, podržali su bivšeg predsjednika uprkos nizu razloga da ga odbiju. Republikanci su izgubili kontrolu nad predsjedništvom, Senatom i Predstavničkim domom tokom njegovih četiri godine na vlasti. On nije uspio da ostvari crveni talas pobjeda koji je obećao na izborima na sredini mandata 2022. Optužen je za 91 krivično djelo u četiri postupka tokom prošle godine.

A oni su ostali uz njega čak i kad su im ponuđene održive alternative: Ron Desantis popularni mladi guverner iz Floride koji je prihvatio Trampove politike, i Niki Hejli, jedna od prvih guvernerki na američkom jugu, koja je uvjerljivo obećavala da može ponovo osvojiti birače koje je Tramp otjerao.

Ipak, u prvoj prilici koju su Amerikanci dobili da donesu presudu o Trampu nakon što je pokušao da poništi izbore, mnogi republikanci u Ajovi su jasno dali do znanja da ga ne osuđuju. Oni ga obožavaju.

Trump
foto: Reuters

“Tramp nije kandidat, on je vođa nacionalnog pokreta”, rekao je Njut Gingrič, bivši predsjednik Predstavničkog doma koji je savjetovao Trampa. “Niko nije shvatio kako je to boriti se protiv prvaka jednog pokreta. Zato, čak i dok se gomilaju svi ovi pravni problemi, to samo razjari njegov pokret i nevjerovatno povećava njihovu ljutnju”.

Rizici povezani sa vrstom neuobičajeno snažnog uticaja koji Tramp ima na stranku već su se pojavili.

On je ohrabrio pristalice da ga vide kao nekog ko je iznad krivice ili poraza, što je stav koji može dovesti do vrste političkog nasilja koje je šokiralo naciju tokom napada na Kapitol 6. januara 2021. Uzdizanje harizme iznad karaktera može otvoriti vrata onoj vrsti autoritarizma koju je Tramp obećavao u kampanji protekle godine.

“Puno ljudi koji podržavaju Donalda Trampa zaista su zasićeni demokratijom, predstavničkom demokratijom. Oni misle da bi autoritarni stil vlade vjerovatno bio poželjan trenutno, kako bi spasili naciju ili šta već”, rekao je bivši član Predstavničkog doma Čarls Bas, republikanac iz Nju Hempšira koji je prethodno glasao za Trampa, ali kaže da to ne bi učinio ponovo.

“Mislim da se oni ne osjećaju ugroženima time što imaju nekoga ko barem djeluje autoritarnije u poređenju sa bivšim predsjednicima”.

Iako je Trampova pobjeda ubjedljiva, rezultati iz Ajove ukazuju na to da je stranka duboko podijeljena oko njegovog povratka na vlast. Otprilike polovina republikanaca u Ajovi glasala je za nekog od Trampovih rivala, uključujući oko 20 odsto koji su podržali Desantisa, koji je osvojio drugo mjesto, a Hejli je odmah iza njega.

Ron Desantis sa pristalicama u Ajovi
Ron Desantis sa pristalicama u Ajovifoto: Reuters

Među republikanci koji su se oduprli Trampu u Ajovi su najmlađi birači i konzervativci koji se zalažu za zabranu abortusa, a podržalii su Desantisa, prema izlaznim anketama.

Slično tome, Hejli je osvojila umjerene birače, republikance koji vjeruju da je Tramp izgubio izbore 2020, one koji podržavaju snažnu spoljnu politiku i segment stranke kojem je u izboru za predsjedničkog kandidata prioritet bio temperament.

Stratezi stranke i zvaničnici u drugim saveznim državama upozoravaju da ne bi trebalo donositi opširne zaključke na osnovu glasova uskog dijela republikanaca u jednoj maloj državi. Kako se trka za republikansku nominaciju seli u Nju Hempšir sljedeće sedmice, jedna anketa ovog mjeseca pokazala je da je Hejli za petama Trampu. Birači te države često su umjereniji i manje religiozni, što sugeriše da ona ima dobre šanse.

Desantisova sposobnost da ugrozi Trampa manje je jasna. On se predstavljao biračima kao vunderkind u stilu Trampa, sposoban da isporuči politike “Amerika na prvom mjestu” bez drame i haosa koji često prate bivšeg predsjednika.

Međutim, pristalice MAGA pokreta su poput Kraljičine garde kad je riječ o spremnosti da brane svog suverena, i Desantis je odbijen jer su republikanci pokazali da su manje zainteresovani za politike nego za ličnost.

“Znam da ga je Bog izabrao za ovaj čas”, rekla je Patricija Lage, učesnica kokusa u Ajovi koja je govorila u znak podrške Trampu u ponedjeljak veče u Karlajlu. “Postoje stvari koje je uradio u prošlosti, ali svi mi imamo prošlost”.

Trump
foto: Reuters

Tramp se godinama pažljivo brinuo o svojim biračima - napadajući njihove zajedničke neprijatelje i predviđajući njihova nezadovoljstva. On se opsesivno trudio da osigura da nikad ne bude u raskoraku.

Ta opsesija je iznova usmjeravala njegove odluke u Bijeloj kući, od odbijanja da nosi masku kada je izbila epidemija kovida-19 2020. godine, do protivljenja brisanju imena generala Konfederacije u vojnim bazama SAD.

Njegov dar je taj što prosječni birač u Ajovi, Nju Hempširu i državi za državom osjeća da se on povezuje sa njima. On je milijarder radničke klase

Tramp je nedavno napao Desantisa zbog potpisivanja zabrane abortusa nakon šest nedjelja i izbjegao da se obaveže na saveznu zabranu te procedure, kladeći se da će ga njegovi birači ili podržati ili mu oprostiti odstupanje od ključnog konzervativnog prioriteta.

I što je možda još značajnije, prikupio je njihovu podršku uprkos pravnim problemima bez presedana djelimično opisujući progon protiv njega kao pokušaj da se ućutkaju.

“Vi i ja smo u ovoj borbi zajedno, i borimo se protiv cijelog korumpiranog sistema u Vašingtonu kao niko prije nas”, rekao je Tramp pristalicama u Ajovi na skupu u nedjelju, dodajući da su politički establišment i globalne elite “u ratu sa nama - moramo se boriti.”

Gnjev birača prema političkim institucijama i dalje je izrazito visok, što je dinamika koja objašnjava ono što na prvi pogled djeluje kao politička čarolija: milijarderski sin multimilionera postao je glas američke radničke klase.

“Njegov dar je taj što prosječni birač u Ajovi, Nju Hempširu i državi za državom osjeća da se on povezuje sa njima”, rekao je Dejvid Bosi, zamjenik direktora Trampove kampanje 2016. “On je milijarder radničke klase”.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: Reuters

I Desantis i Hejli su pokušali da oslabe Trampove veze sa njegovim pristalicama bez mnogo direktnih napada na Trampa. Međutim, trka da se istaknu kao alternativa Trampu postaje sve hitnija, sa ograničenim vremenom za kandidate da učvrste tu poziciju.

Bivši senator Džad Greg iz Nju Hempšira, pristalica Niki Hejli, žali se da je veći dio njegove stranke postao “neka vrsta kulta” oko Trampa. On, ipak, i dalje sebe smatra republikancem, i Trampa vidi kao uljeza.

“Ne mislim da je Tramp republikanac”, rekao je Greg. “On je demagog”.

Dejvid Kočel, dugogodišnji republikanski operativac iz Ajove koji se protivi Trampu, rekao je da je malo vjerovatno da će drugi kandidati moći da se povežu sa biračima kao što je to uspjelo bivšem predsjedniku. Stranka postaje sve više populistička i protiv establišmenta, ali Trampova sposobnost da iskoristi status slavne ličnosti dok istovremeno koristi uskovitlanu mješavinu bijesa prema elitama, rasnih nezadovoljstava i rastućeg nepovjerenja prema političkim, sudskim i međunarodnim institucijama bila je, zasada, jedinstvena.

“On je jednorog u našoj stranci”, rekao je Kočel. “Republikanci postaju sve više populistički i protiv establišmenta, ali to ne znači da će stranka sljedeće nominovati Mardžori Tejlor Grin ili Džima Džordana. Nema povratka staroj stranci”.

Priredila: A. Šofranac

Bonus video: