Rijad bi mogao da prizna Izrael, ako se riješi palestinsko pitanje

"Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države"

3409 pregleda 0 komentar(a)
Fajsal bin Farhan u Oslu sa ministrima vanjskih poslova Islanda, Norveške i Palestine, decembar 2023., Foto: REUTERS
Fajsal bin Farhan u Oslu sa ministrima vanjskih poslova Islanda, Norveške i Palestine, decembar 2023., Foto: REUTERS

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin-Farhan izjavio u utorak da bi njegova zemlja mogla priznati Izrael ako se riješi palestinsko pitanje.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu šef saudijske diplomatije je rekao da je prvi korak ka rješenju tog pitanja prekid vatre "na svim stranama".

"Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države", rekao je Bin-Farhan.

Na pitanje da li bi Saudijska Arabija u tom kontekstu pristala da prizna Izrael, kao dio šireg dogovora, on je odgovorio potvrdno, prenijele su agencije.

Godine 2020. četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan su priznale Izrael na osnovu niza sporazuma nazvanih Avramovi sporazumi i tako ostavili po strani dugogodišnji arapski zahtjev za palestinskom državom.

Od tada administracija Sjedinjenih Država nastoji da podstakne Saudijsku Arabiju, koja se uveliko smatra liderom u muslimanskom svijetu, da slijedi taj primer, što bi moglo utrti put drugim muslimanskim zemljama da priznaju Izrael.

Bonus video: