Republikanski izbori u Nju Hempširu: Tramp na putu ka još jednoj značajnoj pobjedi

Izbori se održavaju dva dana nakon što je jedan od Trampovih rivala u trci za nominaciju, guverner Floride Ron Desantis, odustao od kandidature i podržao bivšeg predsjednika. To bi mogao da bude dodatni podsticaj za Trampa i u Nju Hempširu, i u cjelokupnoj trci

6678 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp na putu je da osvoji još jednu značajnu pobjedu u trci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke za izbore u novembru. Prema anketama, ima značajnu prednost na stranačkim izborima koji se u utorak održavaju u Nju Hempširu, državi na sjeveroistoku SAD.

Izbori se održavaju dva dana nakon što je jedan od Trampovih rivala u trci za nominaciju, guverner Floride Ron Desantis, odustao od kandidature i podržao bivšeg predsjednika. To bi mogao da bude dodatni podsticaj za Trampa i u Nju Hempširu, i u cjelokupnoj trci.

Desantis nije ispunio očekivanja da bi mogao da bude ozbiljan protivkandidat Trampu. Nakon što je u nedjelju okončao kampanju, izborna trka za republikansku nominaciju ima samo dva vodeća kandidata - Trampa i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli.

Prema anketi kablovske mreže CNN, koja je objavljena u nedjelju, 50 odsto potencijalnih birača u Nju Hempširu bi glasalo za Trampa, 39 procenta za Hejli - bivšu ambasadorku pri Ujedinjenim nacijama, i šest odsto za Desantisa. Ti rezultati slični su nedavnim istraživanjima drugih medijskih organizacija.

Tramp je prošle nedjelje ubjedljivo pobijedio na kokusima u Ajovi, sa više od 50 odsto glasova, dvostruko više nego Desantis i Hejli.

Tramp i Hejli, koja je bila ambasadorka za vrijeme njegovog mandata, razmjenjivali su optužbe tokom vikenda dok je Desantis posjetio Južnu Karolinu, a zatim i Nju Hempšir prije nego što je okončao kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju.

Bivši predsjednik je takođe tokom vikenda pokušao da oslabi poziciju Hejli u rodnoj Južnoj Karolini, iako se stranački izbori u toj državi održavaju za više od mjesec.

Niz zvaničnika Južne Karoline, koji su podržali Trampa, doputovalo je u Nju Hempšir - udaljen više od 1.300 kilometara - da bi govorili na njegovom mitingu.

"Stanovnicima Nju Hempšira poručujem: Sve što treba da znate o Niki Hejli jeste da je svaki globalista, liberal, Bajdenov pristalica i pripadnik pokreta "Tramp nikada" na njenoj strani - a gotovo svaki lider u njenoj Južnoj Karolini je na mojoj. Imamo gotovo sve", rekao je Tramp pristalicama na mitingu.

Tramp je takođe sugerisao da Hejli, koja je rođena u Americi i čiji roditelji su imigranti iz Indije, nije dovoljno Amerikanka. Na svojoj mreži ju je često nazivao "Nimbra", čime je namjerno pogrešno pisao njeno puno ime, Nimarata Niki Randhava. Kada se udala za Majkla Hejlija prije 26. godina, bivša ambasadorka u UN je uzela njegovo prezime.

Tramp pokušava da osvoji još jedan predsjednički mandat nakon što je 2020. godine izgubio od Džoa Bajdena. Ankete pokazuju da su obojica favoriti da osvoje nominacije svojih stranaka, iako mnogi birači kažu da ne žele ponavljanje predsjedničke trke prije četiri godine. Međutim, to se sada čini neminovnim.

Hejli tvrdi da Trampove mentalne sposobnosti slabe i da ni on ni Bajden ne bi trebalo da vode zemlju. Tramp ima 77 godina, a Bajden 81.

U govoru tokom vikenda, Tramp je četiri puta prozvao Hejli zbog loših bezbjednosnih mjera u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine kada su hiljade njegovih pristalica upale u zgradu u pokušaju da zaustave formalnu potvrdu Bajdenove pobjede.

Tramp nikada nije ispravio grešku, iako je mislio na drugog političkog neprijatelja, bivšu predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Hejli nikada nije bila članica Kongresa, i za vrijeme nemira u Kapitolu je bila u Južnoj Karolini.

"Bilo je više stvari: Tvrdio je da će Džo Bajden da nas uvuče u Drugi svjetski rat. Pretpostavljam da je mislio Treći svjetski rat. Rekao je da mu je protivkandidat predsjednik Obama. Nikada nije bio u trci za predsjednikom Obamom. Rekao je da sam ja bila zadužena za bezbjednost u Kapitolu 6. januara. Nisam bila ni blizu Kapitola 6. januara. Ako imate nekoga u 80-tim godinama na položaju, nemojte biti iznenađeni što njegova mentalna stabilnost slabi. To je ljudska priroda", rekla je Hejli u nedelju.

Hejli
Hejlifoto: Reuters

Ustvrdila da Tramp nije na istom nivou kao 2016. godine, kada je pobijedio na predsjedničkim izborima.

"Mislim da vidimo taj neki pad", rekla je Hejli.

Da li Tramp može da bude zaustavljen?

Tramp učestvuje na izborima u Nju Hempširu ohrabren rekordnom pobjedom u Ajovi. Međutim, Nju Hempšir je poznat po umjerenijoj političkoj tradiciji, dok na republikanske izbore mogu da izađu i glasači koji nisu vezani ni za jednu stranku.

Zbog velikog broja nezavisnih birača. Nju Hempšir je povoljniji za Hejli od konzervativnije Ajove. Kandidati, koje je podržavao Tramp, nisu dobro prolazili u Nju Hempširu proteklih godina.

Hejli se nada da će to iskoristiti, naročito imajući u vidu da je posle povlačanje Desantisa glavna protivkandidatkinja Trampu.

Ako pobijedi, stranački izbori - kojima Tramp trenutno dominira - mogli bi da budu kompetitivniji. Pobjeda bi joj dala i zamah uoči stranačkih izbora u Južnoj Karolini 24. februara.

Međutim, ako Tramp pobijedi, to bi moglo da stvori osjećaj neminovnosti da će on biti republikanski predsjednički kandidat, treći put uzastopno.

Značajan broj republikanaca u Nju Hempširu tvrdi da nikada neće podržati Trampa. Bez kompetitivne trke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, mnogi birači koji naginju ljevici mogli bi da podrže Hejli.

Međutim, to ne mijenja činjenicu da republikanske stranačke izbore obično odlučuju republikanci, a čini se da je Trampova podrška u toj stranci jača nego ikada, prenosi AP.

Demokratska trka

U Nju Hempširu, u utorak za svog kandidata glasaju i demokrate.

Međutim, predsjednik Bajden se nije registrovao za te izbore zato što je ta država odbila njegov zahtjev i odluku stranačkih organa da se prvi unutarstranački izbori u Demokratskoj stranci, umjesto u Nju Hempširu - što je bila dosadašnja tradicija - održe u Južnoj Karolini, zato što ta država ima raznovrsnije biračko tijelo.

Međutim, biračima u Nju Hempširu je dozvoljeno da dopišu ime kandidata koji nije registrovan za izbore i Bajdenove pristalice vode kampanju da demokrate dopišu predsjednikovo ime.

Ishod te trke neće uticati na broj delegata potrebnih da se obezbijedi demokratska predsjednička nominacija. Međutim, loš Bajdenov rezultat - iako direktno ne učestvuje na izborima - bio bi nepoželjan s obzirom na to da aketuelni predsjednik pokušava da osnaži svoju političku poziciju.

Bonus video: