Iran prijeti "odlučnim odgovorom" dok Bajden razmatra reagovanje na napad u Jordanu

Postoji zabrinutost da bi dodatni američki udari mogli dodatno zapaliti region koji je već uzdrman ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadima jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru

19750 pregleda 64 reakcija 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Iran je u srijedu zaprijetio da će "odlučno odgovoriti" na svaki američki napad na tu islamsku republiku nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden povezao Teheran s ubistvom tri američka vojnika u bazi u Jordanu.

SAD su naznačile da se spremaju za uzvratne udare na Bliskom istoku poslije napada dronovima u kojem je povrijeđeno najmanje 40 vojnika u "Tornju 22", tajnoj bazi na sjeveroistoku Jordana koja je ključna za američko prisustvo u susjednoj Siriji.

Postoji zabrinutost da bi dodatni američki udari mogli dodatno zapaliti region koji je već uzdrman ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadima jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru.

Upozorenje protiv američkih akcija stiglo je od iranskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Amira Saida Iravanija, koji je govorio iranskim novinarima kasno u utorak, navodi državna novinska agencija IRNA.

"Islamska Republika bi odlučno odgovorila na svaki napad na ovu zemlju, njene interese i građane pod bilo kojim izgovorom", rekao je Iravani, a prenosi IRNA.

Iravani je takođe negirao da su Iran i SAD razmijenili poruke u posljednjih nekoliko dana, bilo preko posrednika ili direktno. Panarapski satelitski kanal Al Džazira, koju finansira Katar, ranije je izvijestio da su razmijenjene poruke između dvije zemlje. Katar često služi kao posrednik između Vašingtona i Teherana.

"Takve poruke nisu razmijenjene", rekao je Iravani.

Iračka militantna grupa povezana s Iranom, za koju se sumnja da je odgovorna na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu, najavila je "obustavu" operacija protiv američkih snaga nakon što je Vašington rekao da je odlučio kako će odgovoriti na napad.

Tri američka vojnika ubijena su 28. januara u Jordanu u napadu dronom za koji je Pentagon rekao da ima "otiske" milicije Kataib Hizbalah koju sponzoriše Teheran.

Predsjednik SAD Bajden je, odgovarajući na pitanje novinara na Floridi u utorak da li je odlučio kako da odgovori na napad, rekao "da", ne objašnjavajući šta SAD planiraju.

Bonus video: