Iračka militantna grupa "obustavlja" akcije protiv SAD poslije napada u Jordanu

Oružana grupa Kataib Hizbalah saopštila je da je pauza ima za cilj da spriječi "sramoćenje" iračke vlade i nagovijestila da je napad dronom povezan s američkom podrškom Izraela u ratu u Pojasu Gaze

3143 pregleda 0 komentar(a)
Pripadnici Kataib Hizbalaha, Foto: Printscreen YouTube
Pripadnici Kataib Hizbalaha, Foto: Printscreen YouTube

Iračka militantna grupa povezana s Iranom, za koju se sumnja da je odgovorna na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu, najavila je "obustavu" operacija protiv američkih snaga nakon što je Vašington rekao da je odlučio kako će odgovoriti na napad.

Oružana grupa Kataib Hizbalah saopštila je da je pauza ima za cilj da spriječi "sramoćenje" iračke vlade i nagovijestila da je napad dronom povezan s američkom podrškom Izraela u ratu u Pojasu Gaze.

"Dok najavljujemo obustavu vojnih i bezbjednosnih operacija protiv okupacionih snaga – kako bismo spriječili sramotu iračke vlade – nastavićemo da branimo naš narod u Gazi na druge načine", naveo je generalni sekretar Kataib Hizbalaha Abu Husein al-Hamidavi u saopštenju objavljenom kasno u utorak.

Tri američka vojnika ubijena su 28. januara u Jordanu u napadu dronom za koji je Pentagon rekao da ima "otiske" milicije Kataib Hizbalah koju sponzoriše Teheran, premda Vašington još nije konačno utvrdio da ta grupa stoji iza napada.

"Djela govore više od riječi", rekao je portparol Pet Rajder, dodajući: "Biće posljedica".

Predsjednik SAD Džo Bajden je, odgovarajući na pitanje novinara na Floridi u utorak da li je odlučio kako da odgovori na napad, rekao "da", ne objašnjavajući šta SAD planiraju.

"Mislim da nam nije potreban širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim", dodao je on.

Napadi na pripadnike američkih snaga će sigurno pojačati politički pritisak u SAD na Bajdena – koji je u izbornoj godini – da uzvrati iranskim interesima u regionu, vjerovatno u Iraku ili Siriji, kažu analitičari.

Mnogi posmatrači su izrazili strah od širenja sukoba na Bliskom istoku nakon što je izbio rat u Gazi poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Najmanje 1.200 je ubijeno u tim napadima, što je dovelo do uzvratnih akcija Izraela u kojima je, prema ministarstvu zdravlja u Gazi pod kontrolom Hamasa, ubijeno više od 26.000 Palestinaca.

Američke snage u Iraku i Siriji su navodno bile napadnute više od 165 puta od 7. oktobra. Za većinu napada odgovornost je preuzeo takozvani Islamski otpor u Iraku – krovni savez radikalnih šiitskih milicija koje podržava Teheran.

Proiranska grupa priznala napad na američke snage u Jordanu

Stručnjaci kažu da je Kataib Hizbala jedna od najmoćnijih grupa u Islamskom otporu u Iraku.

Mnogi izvještaji navode da je dron korišćen u napadu napravljen u Iranu, a Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu negiralo je da ima ikakve veze s incidentom, nazivajući optužbe "neosnovanim".

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da "grupe otpora" u regionu ne primaju naređenja iz Teherana, iako zapadne zemlje optužuju zemlju da pomaže naoružavanje, obučavanje i finansiranje takvih grupa.

Bonus video: