Stanovnici spriječili privatizaciju prodaje ulaznica za Maču Pikču

Više od 1.200 turista koji su ostali bez ikakvih usluga je tokom vikenda evakuisano sa tog znamenitog mjesta Inka koje je na Listi svjetske baštine organizacije UNESKO

4770 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protesti koji su šest dana sprečavali i dolazak i boravak turista u Maču Pikčuu, najposjećenijem mjestu nekadašnjeg naroda Inka, okončani su u srijedu dogovorom Vlade Perua i energičnih stanovnika koji predviđa da Vlada odustane od privatizacije prodaje ulaznica.

"Štrajk je obustavljen", rekao je ministar kulture Lesli Urteaga na radiju RRP poslije sastanka s vođama protestnog pokreta, a portparol demonstranata Darvin Baka to potvrdio za AFP.

Komercijalna aktivnost je tako nastavljena u srijedu, kao i željeznički saobraćaj bez kojeg se ne može u taj kraj, a nije ga bilo pet dana.

Više od 1.200 turista koji su ostali bez ikakvih usluga je tokom vikenda evakuisano sa tog znamenitog mjesta Inka koje je na Listi svjetske baštine organizacije UNESKO.

Vlada je prihavtila zahtjev stanovnika da se poništi sporazum kojim je onlajn prodaju ulaznica prepustila privatnom operateru, rekao je ministar.

Demonstranti su ocijenili da bi taj sporazum bio prvi korak ka privatizaciji tog istorijskog mjesta.

Da je sporazum ostao na snazi, izabrana peruanska kompanija "Joinnus" bi zarađivala do 3,2 miliona dolara godišnje od provizija na prodaju ulaznica.

Kompanija "Joinnus" je onlajn marketing ulaznica počela 20. januara i izazvala protest, te se sada sve vraća državi, ali na novu državnu onlajn-platformu, pokazuje dogovor Vlade i demonstranata.

Zbog štrajka i demonstracija mnoga preduzeća su bila zatvorena od četvrtka, a željeznički operater "Ferrocarril Transandino" je u petak obustavio uslugu do Maču Pikčua, te se do njega moglo doći samo pješice.

Za svaki dan zatvaranja tog mjesta, gubici su milion sola (oko 263.000 dolara), po zvaničnim podacima.

Po Ministarstvu kulture, novi sistem prodaje karata trebalo bi da omogući kontrolu protoka turista i očuvanje citadele koja je na listi svjetske baštine od 1983. godine.

Premijer Alberto Otarola je tvrdio da je Vlada htjela da privatizuje raniji sistem prodaje karata na šalterima jer ga je "mafija otela" u svoju korist. Vlada je tu svoju odluku pravdala time što je zbog prodaje neregistrovanih ulaznica 2023. godini gubitak bio 1,8 miliona dolara, a državna firma koja je prodava ulaznice nije prijavila taj gubitak.

Prije godinu dana vlasti su zatvorile ulaz u citadelu na 25 dana zbog protesta protiv opoziva bivšeg predsjednika Pedra Kastilja, sada zatvorenog.

Arheološki kompleks 130 kilometara od grada Kuska na nadmorskoj visini od 2.438 metara, izgrađen je u 15. vijeku po naredbi cara Inka Pačakuteka (1438-1470), a otkrio ga je 1911. američki istraživač Hiram Bingam. Tu u prosjeku dnevno dođe po 4.500 turista.

Bonus video: