SZO: Sve veći teret raka prikriva nejednakost među bogatim i siromašnim zemljama

IARC je takođe rekao da različite vrste raka sada sve više utiču na stanovništvo kako se mijenja način života

1977 pregleda 0 komentar(a)
Pacijent koji boluje od raka leži na krevetu u Nacionalnom onkološkom centru u Sani u Jemenu, Foto: reuters
Pacijent koji boluje od raka leži na krevetu u Nacionalnom onkološkom centru u Sani u Jemenu, Foto: reuters

Procjenjuje se da je u 2022. bilo 20 miliona slučajeva raka i 9,7 miliona umrlih od raka, objavila je agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, a taj sve veći teret prikriva "izrazitu nejednakost" među bogatim i siromašnim zemljama, prenosi HRT.

Od raka tokom života približno oboli svaka peta osoba, a od te bolesti umire svaki deveti muškarac i svaka petnaesta žena, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) objavljenom u četvrtak, uoči Međunarodnog dana borbe protiv raka koji se obilježava 4. februara.

Ali opasnost od raka varira zavisno od toga gdje pacijent živi, navodi IARC u svojem polugodišnjem izvještaju temeljenom na podacima iz 185 zemalja i 36 vrsta raka.

Na primjer, u najrazvijenijim zemljama svaka dvanaesta žena tokom života oboli od raka dojke, ali samo jedna od 71 žene umre od njega.

Kako HRT piše, u zemljama koje su niže po indeksu ljudskog razvoja, jedna od 27 žena dobije rak dojke - djelimično zato što je stanovništvo obično mlađe, ali i kao rezultat manje izloženosti faktorima rizika poput prekomjerne težine - ali jedna od 48 žena umre od toga.

Za žene u tim zemljama "manje je vjerovatno da će im se dijagnostifikovati... i mnogo veći rizik od smrti od bolesti zbog kasne dijagnoze i neadekvatnog pristupa kvalitetnom liječenju", rekla je Izabela Soerjomatarm, zamjenica voditelja IARC-ova odsjeka za nadzor raka.

IARC je takođe rekao da različite vrste raka sada sve više utiču na stanovništvo kako se mijenja način života. Na primjer, rak debelog crijeva sada je treći najčešći rak i drugi po broju smrtnih slučajeva. Kolorektalni rak je posebno povezan s godinama, kao i faktorima povezanim sa načinom života poput gojaznosti, kao i pušenja i upotrebe alkohola.

Međutim, rak pluća takođe se ponovno pojavio kao najčešći rak i vodeći uzrok smrti, s 2,5 miliona novih slučajeva i 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje. IARC je rekao da je to vjerovatno povezano s upornom upotrebom duvana u Aziji.

Iako su ograničenja povezana s pandemijom COVID-a uticala na dijagnozu i liječenje raka, dosadašnji podaci - uglavnom samo iz zemalja s visokim dohotkom - pokazuju minimalan uticaj na preživljavanje, dodala je agencija na konferenciji za novinare, piše HRT.

IARC je rekao da će do 2050. broj slučajeva vjerovatno porasti 77 posto, na 35 miliona, kako stanovništvo raste i stari. No efekat će biti neujednačen: u siromašnijim zemljama broj slučajeva porast će za 142 posto, rekla je agencija, a stope smrtnosti će se udvostručiti.

Bonus video: