Sirija: Američka okupacija nekih djelova zemlje ne može više da traje

SAD su saopštile juče da su "uspješno" sprovele napade usmjerene na elitne iranske snage i proiranske grupe u Iraku i Siriji

4165 pregleda 7 komentar(a)
Damask, glavni grad Sirije (ilustracija), Foto: Shutterstock
Damask, glavni grad Sirije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Američka okupacija djelova sirijske teritorije "ne može više da traje", saopštila je danas sirijska vojska poslije izvršenih američkih udara u kojima je, prema njenim podacima, bilo poginulih, ranjenih i načinjena je znatna šteta.

Američki napadi izvedeni su juče u znak odmazde zbog napada dronom krajem januara na bazu u Jordanu blizu granice sa Sirijom u kome su poginula tri američka vojnika.

Sirijska vojska saopštila da u tim napadima ima poginulih i civila i vojnika, kao i ranjenih i da je pričinjena znatna šteta.

"Okupacija nekih djelova sirijske teritorje ne može više da traje", navodi se u saopštenju i ukazuje na "riješenost da se oslobodi cijela sirijska teritorija od terorizma i okupacije".

Američka vojska je juče izvela vazdušne napade na desetine lokacije u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije, što je uvod u odmazdu za napad dronom koji je u bazi SAD, u blizini granice Jordana i Sirije, a ubijena su tri pripadnika oružanih snaga te zemlje, rekli su zvaničnici Asošijeted presu.

SAD su saopštile juče da su "uspješno" sprovele napade usmjerene na elitne iranske snage i proiranske grupe u Iraku i Siriji.

Intervencija je trajala oko trideset minuta i bila je uspješna, saopštila je juče Bijela kuća.

Prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, najmanje 18 proiranskih boraca poginulo je na istoku Sirije.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je u Siriji a 2.500 u Iraku u okviru međunarodne koalicije za borbu protiv ekstremizma formirane da se bori protiv grupe Islamska država kada je ona kontrolisala cijele delove sirijske i iračke teritorije.

Poraz Islamske države proglašen je 2019. u Siriji a 2017. u Iraku, ali je koalicija ostala u zemlji da se bori protiv ekstremističkih ćelija koje su nastavile da sprovode napade na toj teritoriji.

Od sredine oktobra više od 165 udara dronovima i raketama izvršeno je na američke snage raspoređene u okviru te koalicije u Iraku i Siriji, ali nije bilo poginulih američkih vojnika do napada izvršenog 28. januara ove godine u Jordanu.

Bonus video: