SAD ubile komandanta iračkog krila Hezbolaha

Identitet komandanta još nije objavljen, ali su tri američka zvaničnika izjavila za CNN da su SAD ciljale Visama Mohameda Sabera al-Saedia

2499 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjedinjene države su izvršile napad na Irak u srijedu veče u kojem su ubili komandanta Kataib Hezbolaha u Iraku, a koji je bio odgovoran za napade na američke snage u regionu, prenosi CNN.

Napad je izveden dronon na terensko vozilo u Al-Mashtalu, pretežno šiitskom naselju u istočnom Bagdadu. Dvije osobe koje su se nalazile u vozilu nisu identifikovane jer su tijela potpuno ugljenisana u požaru koji je izbio u napadu, saopštili su lokalni policijski zvaničnici.

Identitet komandanta još nije objavljen, ali su tri američka zvaničnika izjavila za CNN da su SAD ciljale Visama Mohameda Sabera al-Saedia.

Visoki lokalni bezbjednosni izvor i viši izvor iz Iračke narodne mobilizacione jedinice (PMU) rekli su za CNN da je viši vođa milicije Kataib Hezbolaha, koju podržava Iran, poginuo u napadu, prenosi N1.

Kataib Hezbolah se smatra najmoćnijom militantnom grupom koju podržava Iran u Iraku i dio je državno sponzorisanog konzorcijuma milicija u zemlji poznat kao Snage narodne mobilizacije (PMU). Mnoge od njih su šiitske milicije koje pomažu u održavanju bezbjednosti u državi.

Kataib Hezbolah je u rano jutros objavio izjavu u kojoj žali za al-Saedijem. Militantna grupa je navela da ih smrt al-Saedija "poziva da ostanu istrajni u džihadističkom pristupu".

Bonus video: