Bijela kuća: Ukrajinsko povlačenje iz Avdijivke, dokaz neaktivnosti Kongresa

Ukrajina se mjesecima nada glasanju o ključnoj pomoći od 60 milijardi dolara, koju je predložila vlada demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena, u kampanji za drugi mandat

6631 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povlačenje ukrajinske vojske iz grada Avdijivke, na istoku zemlje, "dokaz je neaktivnosti" američkog Kongresa koji blokira dodatnu vojnu pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, ocijenila je večeras Bijela kuća.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson pozvala je Kongres da odobri pomoć "bez odlaganja" nakon što se ukrajinska vojska povukla iz tog grada. Na taj način je Rusija postigla simboličnu pobjedu, nakon neuspjeha ukrajinske kontraofanzive pokrenute prošlog ljeta.

Ukrajina se mjesecima nada glasanju o ključnoj pomoći od 60 milijardi dolara, koju je predložila vlada demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena, u kampanji za drugi mandat.

Tu pomoć blokira republikanska opozicija u Kongresu, pod uticajem bivšeg republikanskog predsjednika SAD Donalda Trampa.

"Ovo je cijena neaktivnosti Kongresa. Ukrajinci nastavljaju da se hrabro bore, ali im ponestaje municije", rekla je Adrijen Votson.

Odluku o povlačenju iz Avdijivke donio je Kijev poslije nekoliko mjeseci intenzivnih borbi.

Suočene sa nedostatkom municije i brojčano nadjačane na bojnom polju, ukrajinske snage su prethodne noći objavile povlačenje.

Bila je to "pravedna odluka da se spasi što više života", izjavio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Minhenu, gdje učestvuje na Konferenciji o bezbjednosti.

Bonus video: