Treći veto SAD na nacrt rezolucije o ratu Izraela i Hamasa

Trinaest članova Savjeta glasalo je za tekst koji je sastavio Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana

6603 pregleda 9 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN se sastaje da raspravlja o rezoluciji kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, u sedištu UN u Njujorku, SAD, 20. februara, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN se sastaje da raspravlja o rezoluciji kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, u sedištu UN u Njujorku, SAD, 20. februara, Foto: Reuters

Sjedinjene Države ponovo su uložile veto na nacrt rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a o ratu između Izraela i Hamasa, blokirajući zahtjev za hitnim humanitarnim prekidom vatre.

Trinaest članova Savjeta glasalo je za tekst koji je sastavio Alžir, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

To je bio treći veto SAD od početka sukoba 7. oktobra, podsjeća Rojters.

"Glasanje za ovaj nacrt rezolucije je podrška pravu Palestinaca na život. Nasuprot tome, glasanje protiv podrazumijeva odobravanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne", rekao je alžirski ambasador pri UN-u, Amar Bendjama, pred Savjetom prije glasanja.

Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild nagovijestila je u subotu, 17. februara, da će Vašington uložiti veto na nacrt rezolucije zbog zabrinutosti da bi on mogao omesti pregovore između SAD-a, Egipta, Izraela i Katara o dogovoru o pauzi u ratu i oslobađanju talaca koje Hamas – militantna organizacija koju su SAD i Evropska unija označili kao terorističku – drži u Pojasu Gaze.

"Zahtijevanje trenutnog, bezuslovnog prekida vatre bez sporazuma koji zahtijeva od Hamasa da oslobodi taoce neće dovesti do trajnog mira. Umjesto toga, moglo bi produžiti borbe između Hamasa i Izraela", rekla je ona.

Sjedinjene Države su u međuvremenu predložile drugi nacrt rezolucije, kojim se poziva na privremeni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa i suprotstavlja se velikoj kopnenoj ofanzivi Izraela u Rafi, navodi se u tekstu u koji je Rojters imao uvid.

Bonus video: