Vašington u petak objavljuje "veliki paket sankcija" zbog smrti Navaljnog

Paketom se "Rusija smatra odgovornom za ono što se dogodilo gospodinu Navaljnom" i za njene postupke u ratu u Ukrajini, rekao je Kirbi, ne navodeći detalje o mjerama sankcija

4583 pregleda 6 komentar(a)
Džon Kirbi, Foto: Reuters
Džon Kirbi, Foto: Reuters

Sjedinjene Države u petak će objaviti veliki paket sankcija protiv Rusije zbog smrti ruskog čelnika opozicije Alekseja Navaljnog, rekao je u utorak portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost, Džon Kirbi.

Paketom se "Rusija smatra odgovornom za ono što se dogodilo gospodinu Navaljnom" i za njene postupke u ratu u Ukrajini, rekao je Kirbi, ne navodeći detalje o mjerama sankcija.

Otvoreni kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, umro je 16. februara u zatvoru u krugu Arktika.

Njegova majka pozvala je u utorak ruskog predsjednika, Vladimira Putina, da joj bez odlaganja preda tijelo sina.

Tim Alekseja Navaljnog naveo je u ponedjeljak da će istražitelji sprovoditi "hemijsko vještačenje" njegovih posmrtnih ostataka najmanje 14 dana prije nego što tijelo predaju porodici.

Njegov tim optužuje vlasti da kriju tijelo, jer smatraju da je Navaljni ubijen.

Aleksejeva udovica, Julija Navaljna, kao i američki predsjednik, Džo Bajden, u odvojenim izjavama okrivili su Putina za smrt Navaljnog.

Istovremeno, nekoliko ministara založilo se u ponedjeljak prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

EU je već uvela nekoliko paketa sankcija Moskvi, ukupno 12, a sprema se usvojiti i 13. paket uoči druge godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Bonus video: