Netanjahuov plan - "dan poslije" za Gazu: Kontrola Izraela nad teritorijama na kojima Palestinci žele da stvore državu

U Gazi, Netanjahu ističe demilitarizaciju i deradikalizaciju kao ciljeve koje treba postići u srednjem roku

4595 pregleda 4 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu predstavio je plan "dan poslije" za Gazu, njegov prvi zvanični predlog kada se rat na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa okonča, prenosi agencija Rojters.

Prema dokumentu, koji je u četvrtak predstavljen članovima izraelskog bezbjednosnog kabineta i koji je Rojters vidio u petak, Izrael će zadržati bezbjednosnu kontrolu nad svim zemljištem zapadno od Jordana, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Gazu - teritorije na kojima Palestinci žele da stvore nezavisnu državu.

U navedenim dugoročnim ciljevima, Netanajhu odbacuje "jednostrano priznanje" palestinske države.

On kaže da će rješenje sa Palestincima biti postignuto samo direktnim pregovorima između dvije strane - ali nije naveo ko će biti palestinska strana.

U Gazi, Netanjahu ističe demilitarizaciju i deradikalizaciju kao ciljeve koje treba postići u srednjem roku.

On ne precizira kada će ta posredna faza početi niti koliko će trajati.

Ali on uslovljava rehabilitaciju Pojasa Gaze, koji je velikim dijelom uništen izraelskom ofanzivom, njegovom potpunom demilitarizacijom.

Netanjahu predlaže da Izrael bude prisutan na granici Gaze i Egipta na jugu enklave i da sarađuje sa Egiptom i Sjedinjenim Američkim Državama u toj oblasti kako bi spriječio pokušaje krijumčarenja, uključujući i prelaz Rafa.

Da bi zamijenio vladavinu Hamasa u Gazi uz održavanje javnog reda, Netanjahu predlaže rad sa lokalnim predstavnicima "koji nisu povezani sa terorističkim zemljama ili grupama i nisu finansijski podržani od njih".

On poziva na zatvaranje palestinske agencije UN za izbjeglice UNRVA i njenu zamjenu drugim međunarodnim grupama za pomoć.

"Dokument o principima premijera odražava široki javni konsenzus o ciljevima rata i zamjeni vladavine Hamasa u Gazi civilnom alternativom", navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Dokument je podijeljen članovima kabineta za bezbjednost kako bi započeli raspravu o tom pitanju.

Rat je pokrenut napadom Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a 253 osobe su uzete kao taoci, prema izraelskim izvještajima.

Obećavajući da će uništiti Hamas, Izrael je odgovorio vazdušnim i kopnenim napadom na blokiranu Gazu u kojem je poginulo više od 29.400 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Ofanziva je raselila većinu stanovništva teritorije i izazvala široko rasprostranjenu glad i bolesti.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejne rekao je za Rojters da je Netanjahuov predlog osuđen na propast, kao i svi izraelski planovi da promijeni geografsku i demografsku stvarnost u Gazi.

"Ako je svijet istinski zainteresovan za bezbjednost i stabilnost u regionu, mora da okonča izraelsku okupaciju palestinske zemlje i prizna nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao prijestonicom", rekao je on.

Rat u Gazi je oživio međunarodne pozive – uključujući i glavnog podržavaoca Izraela - Sjedinjene Američke Države – za takozvano rješenje dvije države kao krajnji cilj za rješavanje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba.

Međutim, jedan broj visokih izraelskih političara se tome protivi, piše Rojters.

Rješenje o dvije države je dugo bilo ključna zapadna politika u regionu, ali mali napredak je postignut u postizanju palestinske državnosti od potpisivanja sporazuma iz Osla početkom 1990-ih.

Bonus video: