Preminuo američki vojnik koji se zapalio ispred ambasade Izraela u Vašingtonu

Aron Bušnel (25) je došao do ambasade, počeo uživo prenos, spustio telefon, a zatim se polio benzinom i zapalio. U jednom trenutku je rekao da "više neće biti saučesnik u genocidu"

13297 pregleda 27 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pripadnik američke vojske koji se zapalio ispred ambasade Izraela u Vašingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, preminuo je od posljedica povreda, potvrdio je Pentagon.

Portparolka američkog vazduhoplovstva je rekla da je neimenovani muškarac "podlegao povredama i preminuo sinoć.

"Daćemo dodatne detalje 24 sata nakon što budu završena obavještavanje najbližih članova porodice".

Aron Bušnel (25) je došao do ambasade u nedjelju nešto prije 13 časova i počeo uživo prenos na platformi za striming Tvič, rekla je za Asošiejted pres osoba upoznata sa istragom.

Zvaničnici vjeruju da je muškarac pokrenuo prenos uživo, spustio telefon, a zatim se polio benzinom i zapalio. U jednom trenutku je rekao da "više neće biti saučesnik u genocidu", rekla je ta osoba.

BBC piše i da je nakon što se zapalio, više puta uzvikivao "slobodna Palestina".

Video je kasnije uklonjen sa platforme, ali su službenici policije nabavili i pregledali kopiju.

Incident se dogodio dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu traži odobrenje vlade za vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Gaze dok se pregovara o privremenom prekidu vatre.

Izraelska vojna ofanziva u Gazi, međutim, izazvala je kritike, uključujući optužbe za genocid nad Palestincima. Izrael je odlučno negirao optužbe za genocid i kaže da sprovodi operacije u skladu sa međunarodnim pravom u ratu između Izraela i Hamasa.

U decembru se jedna osoba zapalila ispred izraelskog konzulata u Atlanti. Na licu mjesta pronađena je palestinska zastava, a vjeruje se da se radi o "ekstremnom političkom protestu".

Bonus video: