Korupcionaški i odnosi vlade Južne Koreje i preduzeća: Traže 12 godina zatvora za potpredsjednika Samsunga

Li je optužen u februaru da je sa 38 miliona dolara podmitio četiri državna organa pod kontrolom prijateljice tadašnje predsjednice Park Geun Hje, u zamjenu za vladinu pomoć u jednom spajanju kako bi ojačala Lijeva kontrola nad kompanijom i bila obezbijeđena glatka promjena rukovodstva nakon što se njegov otac razbolio
0 komentar(a)
Li Džae-Jong, Foto: Reuters
Li Džae-Jong, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2017. 09:27h

Južnokorejski tužioci preporučili su danas kaznu zatvora za milijardera i nasljednika Samsungove poslovne imperije u trajanju od 12 godina, pozivajući sud da ga osudi za mito i druge kriminalne radnje u korupcionaškom skandalu koji već duže vrijeme trese tu zemlju.

Preporukom tužilaca završava se četvoromjesečno suđenje protiv 49-godišnjeg potpredsjednika Samsunga, Li Džae-Jonga, izvještava agencija AP.

Li je uhapšen početkom ove godine pošto je korupcionaški skandal izazvao masovne javne proteste koji su kulminirali zbacivanjem sa vlasti predsjednice Južne Koreje, Park Geun Hje.

U završnoj riječi, specijalni tužilac Park Lung So rekao je da je Samsungovo podmićivanje predsjednika tipičan primjer korupcionaških i „burazerskih” odnosa između vlade Južne Koreje i velikih preduzeća. On je optužio predstavnike Samsunga da su lagali u svojim svedočenjima kako bi zaštitili Lija.

Li je optužen u februaru da je sa 38 miliona dolara podmitio četiri državna organa pod kontrolom prijateljice tadašnje predsjednice Park Geun Hje, u zamjenu za vladinu pomoć u jednom spajanju kako bi ojačala Lijeva kontrola nad kompanijom i bila obezbijeđena glatka promjena rukovodstva nakon što se njegov otac razbolio.

Li je odbacio sve optužbe. Tužioci su takođe zatražili teške kazne za još četiri bivša rukovodioca Samsunga, uključujući kaznu zatvora od 10 godina za Lijevog mentora Čoi Dži Sunga, bivšeg potpredsjednika kompanije. Za preostala tri rukovodioca predložili su kazne zatvora od sedam do deset godina, dodaje američka novinska agencija

Bonus video: