Primarni izbori u Mičigenu: Pobjede Bajdena i Trampa, sve izvjesnija repriza duela iz 2020.

Bajden je pobijedio kongresmena iz Minesote Dina Filipsa, jedinog iole ozbiljnog rivala u borbi za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Ali, demokrate su pažljivo gledale i koliko glasova će dobiti opcija "neopredijeljeni"

8667 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, demokrata Džo Bajden i glavni republikanski favorit Donald Tramp zabilježili su pobjede na stranačkim primarnim izborima u saveznoj državi Mičigen, pokazuju projekcije rezultata.

Bajden je pobijedio kongresmena iz Minesote Dina Filipsa, jedinog iole ozbiljnog rivala u borbi za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Ali, demokrate su pažljivo gledale i koliko glasova će dobiti opcija "neopredijeljeni", pošto je Mičigen postao epicentar nezadovoljstva pristalica i članova Demokratske partije koji se protive Bajdenovom stavu prema ratu Izraela i Hamasa u Gazi.

Prije četiri godine, između ostalog i zahvaljujući trijumfu sa 54.000 glasova razlike u Mičigenu, koji je jedna od država gdje se vode neizvjesne izborne bitke, Bajden je trasirao put ka pobjedi i osvajanju funkcije u Bijeloj kući.

Broj neopredijeljenih glasačkih listića prešao je 10.000, što je otprilike bila razlika sa kojom je 2016. Tramp osvojio Mičigen. Taj broj glasova su zastupnici opcije neopredijeljenih iz redova demokrata i postavili za cilj na ovim primarnim izborima.

Što se tiče Trampa, njemu je ovo bila peta ubjedljiva pobjeda u borbi za republikansku nominaciju. Trijumf u Mičigenu nad protivkandidatkinjom Niki Hejli, bivšom američkom ambasadorkom u Ujedinjenim nacijama, došao je nakon pobjede u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini.

Tramp
Trampfoto: Reuters

Prema projekcijama Edison Riserča, Bajden je dobio oko 79 odsto podrške, a opcija "neopredijeljeni" 16. Tramp je dobio oko 64 odsto podrške u odnosu na 32 odsto Hejli.

Trampova kampanja nastoji da obezbijedi 1.215 delegata potrebnih da se obezbijedi republikanska nominacija sredinom marta.

Obe kampanje gledaju na nadmetanje u Mičigenu mnogo dalekosežnije od pukih rezultate.

Za Bajdena, veliki broj birača koji su bili „neopredijeljeni“ može da znači da je u značajnim problemima sa djelovima demokratske baze u državi koju teško može da priušti da izgubi u novembru.

Tramp je, u međuvremenu, imao slabe rezultate sa glasačima iz predgrađa i ljudima sa fakultetskom diplomom, i suočava se sa frakcijom unutar svoje stranke koja vjeruje da je prekršio zakon u jednom ili više krivičnih slučajeva protiv njega.

Bajden je već zabilježio pobjede u Južnoj Karolini, Nevadi i Nju Hempširu. Do pobjede u Nju Hempširu došao je putem kampanje za dopisivanje na listić, pošto se Bajden formalno nije pojavio na njemu nakon što je država prekršila pravila nacionalne partije i sa glasanjem "preduhitrila" Južnu Karolinu, koja je bila određena da bude prva među demokratskim takmičenjima za nominaciju.

I Bijela kuća i zvaničnici Bajdenove kampanje su posljednjih nedjelja putovali u Mičigen da razgovaraju sa lokalnim liderima arapske zajednice o ratu između Izraela i Hamasa i o tome kako je Bajden pristupio sukobu. Međutim, lokalni lideri, zajedno sa organizatorima kampanje za opciju "neopredijeljenih", nisu promijenili stav.

Snažni napori građana, koji su ohrabrivali birače da budu neopredijeljeni kao način da iskažu protivljenje Bajdenovom odnosu prema izraelskom ratu u Gazi, bio je Bajdenov najznačajniji politički izazov u ​primarnim izborima. Taj pritisak, koji je ozbiljno počeo da raste prije samo nekoliko nedjelja, podržali su zvaničnici kao što su demokratska predstavnica u Kongresu Rašida Tlaib, prva palestinska Amerikanka u Kongresu, i nekadašnji član tog doma Endi Levin.

Bonus video: