Bivši američki diplomata promijeniće stav: Priznaće da je špijunirao u korist Kube

Roča, naturalizovani državljanin SAD-a porijeklom iz Kolumbije, kako navode nadležni – aktivirao se kao agent kubanske Generalne obavještajne uprave 1981. Bio je aktivan sve do hapšenja, tvrde američke vlasti

8635 pregleda 0 komentar(a)
Roča, Foto: Reuters
Roča, Foto: Reuters

Viktor Manuel Roča, bivši američki ambasador u Boliviji, optužen da je 40 godina špijunirao u korist Kube, izjasniće se krivim.

Roča je sudiji na pretpretresnom ročištu rekao da želi da promijeni stav o krivici – pošto se prije dvije sednice izjasnio da nije kriv po optužbama da je u okviru zavjere djelovao kao agent strane vlade.

Sudija Bet Blum odredila je 12. april kao formalni termin kada će Roča formalno moći da promijeni stav koji je iznio o krivici.

On je uhapšen decembra 2023, a tada je osumnjičen da je bio agent koji se u najdužem vremenskom period infiltrirao u vladu Sjedinjenih Država".

Roča, naturalizovani državljanin SAD-a porijeklom iz Kolumbije, kako navode nadležni – aktivirao se kao agent kubanske Generalne obavještajne uprave 1981. Bio je aktivan sve do hapšenja, tvrde američke vlasti.

U krivičnoj prijavi protiv njega opisani su višestruki susreti sa agentom Federalnog istražnog biroa (FBI) koji se predstavljao kao kubanski agent. Zabilježeno je da se Roča pohvalno izražavao o preminulom kubanskom lideru Fidelu Kastru izražavajući ličnu pripadnost Kubi.

Priznao je i da se 2016. Ili 2017. na Kubi sastajao sa zvaničnicima Generalne obavještajne uprave.

Viktor Manuel Roča službovanje u Stejt department počeo je 1981. i kao karijerni diplomata bio je raspoređen u Havani, Buenos Ajresu, Meksiko Sitiju, Dominikanskoj Republici i Vašingtonu.

Od 1994. do 1995, u administraciji predsjednika Bila Klintona bio je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Funkciju ambasadora u Boliviji obavljao je od 2000. do 2002. Takođe, bio je savjetnik u američkoj Vojnoj komandi zaduženoj za Kubu.

Još najmanje dvoje Amerikanaca uhapšeno je zbog odavanja tajni i špijuniranja u korist Kube: bračni par Kendal i Gvendolin Majers.

Oni su 2009. uhapšeni i optuženi da su u korist Kube radili gotovo 30 godina.

Kendal Majers osuđen je na doživotnu robiju, a njegova supruga na šest i po godina zatvora.

Bonus video: