Japan: Obilježena 72. godišnjica nuklearnog napada na Hirošimu

"Da bismo došli do svijeta bez nuklearnog oružja, potrebno je učešće kako zemalja koje imaju nuklearno oružje tako i zemalja koje ga nemaju", rekao je premijer Japana Šinzo Abe i dodao da će Japan na tom putu ohrabriti i jedne i druge
0 komentar(a)
Hirošima, Foto: Reuters
Hirošima, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2017. 18:11h

Japan je u nedjelju obilježio 72. godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu.

Govoreći na ceremoniji obilježavanja godišnjice u Mirovnom memorijalnom parku Hirošima, premijer Japana Šinzo Abe je rekao da se Japan zalaže za svijet bez nuklearnog oružja na način na koji sve zemlje mogu da postignu saglasnost o tome.

"Da bismo došli do svijeta bez nuklearnog oružja, potrebno je učešće kako zemalja koje imaju nuklearno oružje tako i zemalja koje ga nemaju", rekao je Abe i dodao da će Japan na tom putu ohrabriti i jedne i druge.

Godišnjica obilježavanja nuklearnog napada na Hirošimu obilježena je mjesec dana nakon što je Japan stao uz Veliku Britaniju, Francusku i Sjedinjene Američke Države u odbacivanju Sporazuma Ujedinjenih nacija o zabrani atomskog naoružanja, koje kritičari ocjenjuju kao ignorisanje realnosti u kojoj postoje bezbjednosne prijetnje poput one koju predstavlja Sjeverna Koreja, prenio je AFP.

U Hirošimi, koja je razorena u atomskom napadu, poginulo je 140.000 ljudi, a više od 70.000 u Nagasakiju tri dana kasnije.

Poslije atomskog napada, Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945, što je omogućilo da se Drugi svjetski rat završi dvije nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Bonus video: