CEREMONIJA ODRŽANA U MIROVNOM MEMORIJALNOM PARKU

Japan: Obilježena 72. godišnjica nuklearnog napada na Hirošimu

"Da bismo došli do svijeta bez nuklearnog oružja, potrebno je učešće kako zemalja koje imaju nuklearno oružje tako i zemalja koje ga nemaju", rekao je premijer Japana Šinzo Abe i dodao da će Japan na tom putu ohrabriti i jedne i druge
0 komentar(a)
Hirošima, Foto: Reuters
Hirošima, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Japan je u nedjelju obilježio 72. godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu.

Govoreći na ceremoniji obilježavanja godišnjice u Mirovnom memorijalnom parku Hirošima, premijer Japana Šinzo Abe je rekao da se Japan zalaže za svijet bez nuklearnog oružja na način na koji sve zemlje mogu da postignu saglasnost o tome.

"Da bismo došli do svijeta bez nuklearnog oružja, potrebno je učešće kako zemalja koje imaju nuklearno oružje tako i zemalja koje ga nemaju", rekao je Abe i dodao da će Japan na tom putu ohrabriti i jedne i druge. 

Godišnjica obilježavanja nuklearnog napada na Hirošimu obilježena je mjesec dana nakon što je Japan stao uz Veliku Britaniju, Francusku i Sjedinjene Američke Države u odbacivanju Sporazuma Ujedinjenih nacija o zabrani atomskog naoružanja, koje kritičari ocjenjuju kao ignorisanje realnosti u kojoj postoje bezbjednosne prijetnje poput one koju predstavlja Sjeverna Koreja, prenio je AFP. 

U Hirošimi, koja je razorena u atomskom napadu, poginulo je 140.000 ljudi, a više od 70.000 u Nagasakiju tri dana kasnije.

Poslije atomskog napada, Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945, što je omogućilo da se Drugi svjetski rat završi dvije nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.