Šolc se izjasnio protiv izručenja Asanža SAD: Očekuje ga progon...

Vlada SAD hoće da se osnivaču Vikiliksa sudi zbog optužbi za špijunažu. Preti mu kazna do 175 godina zatvora. Vašington ga optužuje da je - sa uzbunjivačicom Čelzi Mening koju je pomilovao bivši predsednik Barak Obama - ukrao i objavio tajni materijal iz vojnih operacija SAD u Iraku i Avganistanu i time ugrozio živote američkih infromanata

9432 pregleda 4 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc izjasnio se protiv izručenja Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Mišljenja sam da bi bilo dobro da mu britanski sudovi daju neophodnu zaštitu jer ga očekuje progon u SAD, s obzirom na to da je izdao američke državne tajne", rekao je političar SPD odgovarajući na pitanje đaka u strukovnom školskom centru u Zindelfingenu u Baden-Virtembergu.

Njemački kancelar pretpostavlja da su šanse za to sada veće.

"Jer, predstavnici SAD na poslednjem ročištu nisu nisu bili u mogućnosti da uvere britanske sudije da će moguća kazna biti u okviru koji bi bio opravdan iz perspektive Velike Britanije", rekao je Olaf Šolc.

Do 175 godina zatvora

Vlada SAD hoće da se osnivaču Vikiliksa sudi zbog optužbi za špijunažu. Preti mu kazna do 175 godina zatvora. Vašington ga optužuje da je - sa uzbunjivačicom Čelzi Mening koju je pomilovao bivši predsednik Barak Obama - ukrao i objavio tajni materijal iz vojnih operacija SAD u Iraku i Avganistanu i time ugrozio živote američkih infromanata.

S druge strane, Džulijan Asanž i njegovi advokati, kao i dobar deo svetske javnosti - smatra da se suočava sa krivičnim gonjenjem zbog svojih novinarskih aktivnosti i u Velikoj Britaniji se pravno brani od izručenja SAD.

Bonus video: