SAD izmjenile nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti o Gazi

Treća verzija teksta, predloženog prvi put prije dvije nedjelje, sada odražava izjavu američke potpredsjednice Kamale Haris koja je u nedjelju direktno pozvala Izrael da učini više da ublaži "humanitarnu katastrofu" u Gazi

2855 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a, Foto: Reuters
Sa jedne od prethodnih sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države su izmjenile nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kako bi podržale "hitan prekid vatre od oko šest nedjelja u Gazi zajedno sa puštanjem svih talaca", sudeći po tekstu u koji su uvid imale agencije.

Treća verzija teksta, predloženog prvi put prije dvije nedjelje, sada odražava izjavu američke potpredsjednice Kamale Haris koja je u nedjelju direktno pozvala Izrael da učini više da ublaži "humanitarnu katastrofu" u Gazi.

U prvobitnom nacrtu izražena je podrška za "privremeni prekid vatre" u ratu Izraela i Hamasa.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena se uzdržavala da pozove na stalni prekid vatre, uz ocjenu da bi u tom slučaju Hamasu bilo omogućeno da nastavi da prijeti Izraelu, čak iako je pooštrila kritike izraelskih ratnih nastojanja zbog velikog broja palestinskih žrtava.

Vašington je stavio veto na tri nacrta rezolucije SB, od kojih su dvije zahtjevale hitan prekid vatre tokom petomjesečnog rata.

Nedavno su SAD opravdavale svoj veto ocjenjujući da bi takva akcija Savjeta mogla da ugrozi nastojanja SAD, Egipta i Katara da se posreduje u pauzi u ratu i oslobode taoci.

Vašington je sada rekao da planira da se pregovara o nacrtu koliko je potrebno i da neće požurivati glasanje.

Da bi bila usvojena rezolucija potrebno je devet glasova za i da SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina ne stave veto.

Bonus video: