Premijer nije mogao da se vrati u Haiti: Vođa bande upozorava na "građanski rat koji će dovesti do genocida"

Avion Arijela Henrija bio je primoran da se preusmjeri na Portoriko - američku teritoriju - nakon što mu je odbijen ulazak na Haiti i Dominikansku Republiku, javili su lokalni novinski sajtovi

7211 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa aerodroma u Portoriku kada je sletio avion u kome je bio Henri, Foto: Reuters
Detalj sa aerodroma u Portoriku kada je sletio avion u kome je bio Henri, Foto: Reuters

Premijer Haitija Arijel Henri sletio je u Portoriko nakon što očigledno nije mogao da se vrati u svoju zemlju, prenosi BBC.

Kako javljaju lokalni mediji, on je u glavni grad San Huan stigao u utorak nakon što je doletio iz američke države Nju Džersi.

Posljednjih nekoliko dana nije bilo poznato gdje se Henri nalazi nakon posjete Keniji.

Nasilje na Haitiju je poraslo u njegovom odsustvu – naoružane bande pokušavaju da zauzmu međunarodni aerodrom kako bi ga spriječile da sleti, navodi BBC.

Njihov vođa, Džimi "Roštilj" Šerizije, zatražio je od premijera da podnese ostavku - upozoravajući da u suprotnom zemlja ide "pravo u građanski rat koji će dovesti do genocida".

Džimi 'Roštilj' Šerizije
Džimi "Roštilj" Šerizijefoto: Reuters

Činjenica da je Henri izgleda bio okrenut od države koju vodi je znak koliko je Haiti postao disfunkcionalan posljednjih dana. Ako već nije, Haiti je sada opasno blizu da postane propala država, navodiu BBC.

Avion Arijela Henrija bio je primoran da se preusmjeri na Portoriko - američku teritoriju - nakon što mu je odbijen ulazak na Haiti i Dominikansku Republiku, javili su lokalni novinski sajtovi.

Dominikanska Republika je u utorak saopštila da zatvara svoj vazdušni prostor sa susjednim Haitijem, sa kojim dijeli ostrvo Hispanjola.

Lider zemlje, Luis Abinader, nedavno je rekao da će biti preduzete mjere kako bi se obezbijedilo održavanje nivoa "mira i kontrole" na njenoj kopnenoj granici.

Nekoliko razloga može objasniti zašto Henrijevom avionu nije bilo dozvoljeno da sleti na Haiti – možda je to jednostavno bilo proceduralno.

Otkako je u nedjelju uvedeno vanredno stanje, svi letovi su do daljnjeg otkazani, a aerodrom u glavnom gradu Haitija, Port-o-Prensu je, u suštini, zatvoren.

Drugi razlog može biti njegova sopstvena bezbjednost.

Henri bi bio jasna meta za bandi koje zahtijevaju da se povuče, a njegov povratak u ovom trenutku može se jednostavno smatrati više smetnjom stabilnosti državi, nego pomoći.

Međutim, širi strah za premijera i njegove pristalice, uključujući i zvanični Vašington, jeste da ga njegov neuspjeli pokušaj da se vrati kući samo dodatno slabi. Stiče se utisak da vlasti ispod njega odbacuju njegovu želju da se vrati na tlo Haitija. Umjesto toga, on sjedi u Portoriku odakle mora da smisli svoj sljedeći korak dok njegova zemlja sve više tone u haos.

Henri je prošle nedjelje napustio Haiti da bi prisustvovao regionalnom samitu u Gvajani prije nego što je otputovao u Keniju, gdje je potpisao sporazum o raspoređivanju multinacionalnih policijskih snaga na Haitiju.

Tokom njegovog odsustva, koalicija bandi na čelu sa Šerizijeom, bivšim policajcem, krenula je u ofanzivu – napala je policijske stanice i upala u dva najveća zatvora na Haitiju. Oko 4.000 zatvorenika je uspjelo da pobjegne.

Vojnici su raspoređeni da brane nekoliko aerodroma u zemlji, uključujući međunarodni aerodrom "Tousen Luvertur" u Port-o-Prensu, a gradsku policijsku akademiju takođe su napali članovi naoružanih bandi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 15.000 ljudi je raseljeno tokom posljednjeg izbijanja nasilja.

Henri je položio je zakletvu, neizabran, nakon što su kolumbijski plaćenici ubili predsjednika Haitija Žovenela Moisa 2021.

Prema političkom dogovoru, Haiti je trebalo da održi izbore, a da Henri preda vlast do 7. februara, ali to se nije dogodilo.

To je izazvalo proteste jer su hiljade izašle na ulice zahtijevajući da se pridržava plana.

Atentat je dodatno podstakao nasilje bandi na Haitiju i ostavio vakuum moći u zemlji – najsiromašnijoj na zapadnoj hemisferi.

Naoružane bande, koje posjeduju oružje prokrijumčareno iz SAD, stekle su kontrolu nad oko 80 odsto Port-o-Prensa posljednjih godina.

Henri je zatražio od međunarodne zajednice da pošalje trupe da pomognu u borbi protiv ovih bandi - ali do sada nijedna nije stigla.

Njegova nedavna posjeta Keniji trebalo je da spasi dogovor o raspoređivanju oko 1.000 policajaca na Haiti, nakon što je kenijski Viši sud blokirao plan u januaru.

Bahami i Benin su se obavezali da će poslati trupe, dok su Jamajka i Antigva i Barbuda rekle da su spremne da pomognu.

SAD su obećale 200 miliona dolara za podršku raspoređivanju.

Ne samo da je Haiti zahvaćen široko rasprostranjenim građanskim i političkim nemirima, već su i njegova ekonomija i javni zdravstveni sistem u rasulu.

Bonus video: