Umro Akira Torijama, tvorac serijala manga stripova "Zmajeva kugla"

Akira Torijama bio je jedan od najuticajnijih japanskih strip umjetnika svih vremena

4864 pregleda 4 komentar(a)
Torijama, Foto: Reuters
Torijama, Foto: Reuters

Tvorac serijala manga stripova "Zmajeva Kugla" ("Dragon Ball"), Akira Torijama, umro je u 69. godini, objavili su danas njegova izdavačka kuća i studio koji je osnovao.

U saopštenju preko mreže Iks Berd studio ("Bird Studio"), koji je Torijama osnovao, objavio je da čuveni tvorac stripova umro 1. marta od subduralnog hematoma.

Akira Torijama, koji je rođen u Nagoji u centru Japana 1955. godine, bio je prije svega poznat po svom manga serijalu "Zmajeva kugla" ("Dragon Ball") osmišljenom 1984. i slobodno inspirisanom kineskim romanom iz 16. vijeka, koji govori o životu i avanturama stručnjaka borilačkih vještina, Son Gokua, od njegovog djetinjstva.

Strip je prodat u najmanje 260 miliona primjeraka širom svijeta prema specijalizovanom sajtu Mangazenkan, i proizveo je brojne adaptacije za televiziju, film i video igrice, kao i brojne nastavke kao što je "Dragon Ball Z", ili skorije "Dragon Ball Super".

Akira Torijama bio je jedan od najuticajnijih japanskih strip umjetnika svih vremena.

Kreator mange "One Piece" Eiširo Oda, izrazio je u saopštenju žaljenje zbog prerane smrti Akira Torijame koji je, kako je napisao ostavio "veliku prazninu".

"Preplavljen sam tugom na pomisao da ga više nikad neću vidjeti", dodao je Oda.

Bonus video: