BLOG Petoro ljudi u Gazi poginulo nakon što je na njih pala humanitarna pomoć iz aviona

Rat Izraela i Hamasa – 154. dan

18053 pregleda 4 komentar(a)
Paketi pomoći koji se ispuštaju iz aviona, Foto: Reuters
Paketi pomoći koji se ispuštaju iz aviona, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2024. 22:06h
Završeno
22:05h

Najmanje pet osoba je poginulo, a deset povrijeđeno nakon što je na njih pala humanitarna pomoć iz aviona u kampu Al Šati, zapadno od grada Gaze.

Paketima se nisu raširili padobrani i pali su na ljude koji su ih čekali.

Neki od povrijeđenih su u teškom stanju.

Humanitarnu pomoć u petak su u Gazu ispustili Sjedinjene Države, Jordan, Egipat, Francuska, Holandija i Belgija, ali, kako piše CNN, zasad nije poznato čiji su paketi usmrtili ljude.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da bi pomorski humanitarni koridor između Kipra i Gaze mogao biti otvoren ovog vikenda, u sklopu ubrzanih napora Zapada za ublažavanje humanitarne krize u ratom razorenoj palestinskoj teritoriji.

"Sada smo vrlo blizu otvaranja koridora, nadamo se ove subote, ove nedjelje", rekla je Fon der Lajen koja boravi u posjeti Kipru.

"Pokrećemo ovaj kiparski pomorski koridor zajedno, Evropska unija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države", kazala je ona.

Misija pomoći zajednički je napor Evropske komisije, Njemačke, Grčke, Italije, Holandije, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

Oni su najavili u zajedničkoj izjavi da će osigurati dostavu znatne količine humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

Vašington je najavio da će posebna američka vojna misija u koordinaciji s humanitarnim partnerima i ostalim zemljama uspostaviti privremeno pristanište u Gazi. To će se provoditi u tijesnoj koordinaciji s izraelskom vladom, ističe se u zajedničkoj izjavi.

"Dostava humanitarne pomoći direktno u Gazu morskim putem biće složena, a naše nacije će nastaviti procjenjivati i prilagođavati naše napore kako bi osigurale što učinkovitiju isporuku pomoći. Ovaj pomorski koridor može, i mora, biti dio stalnih napora da se poveća protok humanitarne pomoći i komercijalne robe u Gazu kroz sve moguće rute", ističe se u zajedničkoj izjavi.

(Radio Slobodna Evropa)

16:43h

Uvođenje ekonomskih sankcija i embarga na oružje Izraelu jedini je način da se spriječi genocid u Gazi, ocijenila je specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za Palestinu Frančeska Albanese.

Ona je to navela na društvenoj mreži X, dijeleći objavu da se generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš sastao sa Palestincima čije porodice su stradale u Gazi, prenosi Anadolija.

Stalno predstavništvo Palestine pri UN-u okupilo je u četvrtak palestinsku grupu od deset osoba koje su izgubile članove porodice u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

(MINA)

Te osobe sastale su se sa Guterešom i članovima Savjeta bezbjednosti UN-a.

15:12h

Izraelski napad na pogranični grad Rafa, u Pojasu Gaze, ne smije se dozvoliti, jer bi takva ofanziva dovela do masovnog gubitka života, saopštila je kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava.

Potparol Kancelarije UN za ljudska prava, Džeremi Lorens, podsjetio je na ranije prijetnje Izraela da će da pokrene vojnu ofanzivu na Rafu, gdje se nalazi 1,5 miliona raseljenih osoba.

"Bilo kakav napad doveo bi do masovnog gubitka života i povećao rizik od daljih zločina", poručio je Lorens.

On je istakao da vojni napad Izraela nikako ne smije da se dozvoli, prenosi Tanjug.

Procjenjuje se da se oko 1,5 miliona stanovnika Gaze nalazi u skloništima u gradu Rafa, gdje se suočavaju s glađu, bolestima i svakodnevnim izraelskim bombardovanjem.

(MINA)

15:11h

Najmanje 9.000 žena ubijeno je u Pojasu Gaze od 7.oktobra, kada je počeo rat Izraela i Hamasa, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno oko 60.000 trudnih žena u Gazi pati od "neuhranjenosti, dehidracije i nedostatka odgovarajuće zdravstvene njege".

Oko 5.000 trudnih žena porađa se svakog mjeseca u "teškim, nebezbjednim i nezdravim uslovima".

Agencija UN za pomoć Palestincima (UNRWA) je saopštila na platformi Iks u kojem piše da u prosjeku ginu 63 žene na dan u toj maloj enklavi.

U postu se navodi da na Međunarodni dan žena "žene u Gazi nastavljaju da trpe posljedice brutalnog rata".

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini ocijenio je da je više rada potrebno za podršku i zaštitu žena, a da je "hitan prekid vatre minimum".

U izraelskim vojnim operacijama i borbama u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa poginulo je 30.878 osoba,objavljeno je danas.

(Beta)

Bonus video: