UN: Iran odgovoran za fizičko nasilje koje je dovelo do smrti Mahse Amini

Ovako stroga osuda nalazi se u inicijalnom izvještaju koji je Savjetu za ljudska prava UN podnijela misija, nadležna da utvrdi činjenice u vezi sa dešavanjima u Iranu. Zaključak u dokumentu je da postupanja vlasti u Teheranu predstavljaju "zločine protiv čovječnosti"

2088 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Teherana, glavnog grada Irana, Foto: Reuters
Detalj iz Teherana, glavnog grada Irana, Foto: Reuters

Iran je odgovoran za "fizičko nasilje" koje je dovelo do smrti Mahse Amini u septembru 2022. godine i širom zemlje raspalilo proteste protiv obaveznog nošenja hidžaba, tamošnje teokratije i njenih zakona, saopštila je danas misija Ujedinjenih nacija (UN) za utvrđivanje činjenica.

Ovako stroga osuda nalazi se u inicijalnom izvještaju koji je Savjetu za ljudska prava UN podnijela misija, nadležna da utvrdi činjenice u vezi sa dešavanjima u Iranu. Zaključak u dokumentu je da postupanja vlasti u Teheranu predstavljaju "zločine protiv čovječnosti".

Utvrđeno je i da je Islamska Republika "nepotrebno i neproporcionalno koristila smrtonosnu silu" da bi ugušila demonstracije koje su izbile pošto je Amini preminula u pritvoru iranske policije za moral.

Navodi se i da su snage bezbjednosti Irana seksualno zlostavljale uhapšene u neredima.

Tokom višemjesečnih protesta vlasti u Teheranu su usmrtile više od 500 ljudi a privele više od 22.000.

AP je od iranskih zvaničnika više puta zatražio komentare u vezi sa nalazima komisije, ali ih nije dobio.

Teško da će izvještaj promijeniti kurs kojim je iranska vlada krenula, sada kad je ona čvrsto u rukama islamskih tvrdolinijaša - nakon što im je izuzetno slab odziv na izborima dao svu vlast u parlamentu.

Međutim, izvještaj pokazuje da raste međunarodni pritisak na Teheran u situaciji kada je Zapad zabrinut zbog napredovanja iranskog nuklearnog programa, činjenice da Teheran snabdijeva Rusiju oružjem za potrebe njenog rata protiv Ukrajine, kao i maltretiranja i hapšenja aktivista.

Bonus video: