Komisija: Oko 30.000 djece pristalica Islamske države trpi zlostavljanje u Siriji

Nezavisno međunarodno istražna komisijao Siriji navela je da su većinu djece doveli roditelji u djelove Sirije i Iraka nakon što su ekstremisti tamo proglasili kalifat 2014. godine, te je pozvalo sve zemlje da ih vrate u domovinu i integriošu u njihovim društvima, prenio je AP

6948 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz kampa al-Hol, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz kampa al-Hol, Foto: Screenshot/Youtube

Pet godina nakon što je takozvana Islamska država izgubila posljednji komadić teritorije koju je kontrolisala u Siriji, gotovo 30.000 djece militanata i njihovih pristalica različitih nacionalnosti trpi zlostavljanje u kampovima, zatvorima i rehabilitacionim centrima na sjeverozapadu ratom razorene zemlje, saopštila je komisija koju su podržale Ujedinjene nacije.

Nezavisno međunarodno istražna komisijao Siriji navela je da su većinu djece doveli roditelji u djelove Sirije i Iraka nakon što su ekstremisti tamo proglasili kalifat 2014. godine, te je pozvalo sve zemlje da ih vrate u domovinu i integriošu u njihovim društvima, prenio je AP.

Najveći broj djece boravi u kampu al-Hol u kojem su smještene desetine hiljada ljudi, uglavnom supruga i djece boraca Islamske države, kao i pristalica te militantne grupe.

Manji broj djece boravi u kampu Roj, dok se dječaci tinejdžeri drže u zatvorima i na rehabilitaciji koju vode Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima koje podržavaju Sjedinjene Američke Države (SAD).

"Ova su djeca već bila žrtve tokom vladavineIDIL-a, samo da bi nakon toga bila izložena godinama neprekidnog kršenja ljudskih prava i zlostavljanja", rekla je povjerenica Lin Velčman, koristeći akronim za tzv. Islamsku državu.

Komisija je rekla da je zaključila da životni uvjeti u strogo čuvanim kampovima al-Hol i Roj "predstavljaju okrutno i neljudsko postupanje i povrede lićnog dostojanstva."

Kamp Roj je dom za oko 3.000 ljudi.

U kampu al-Hol, koji se nalazi u istoimenom gradu u blizini iračkih granica, uglavnom bivše sovjetske republike i Irak su aktivni u vraćanju svojih građana.

"Objekat je nekad bio dom za 73.000 ljudi, od kojih su velika većina bili Sirijci i Iračani. Tokom proteklih nekoliko godina broj je pao na oko 45.000 jer su neke zemlje vratile svoje državljane", rekao je Šeikmus Ahmad, kurdski zvaničnik koji nadzire kampove za raseljene u sjeveroistočnoj Siriji.

Građani drugih nacionalnosti žive u dijelu kampa poznatom kao "Aneks", koji se smatra domom najžešćih pristalica Islamske države, od kojih su mnogi došli u Siriju i Irak počevši od 2014. godine.

"Nažalost, mali postotak stranih zemalja vraća svoje građane u domovinu", rekao je Ahmad. Dodao je kako je oko 600 iračkih građana vraćeno u domovinu prošle sedmice.

U februaru je SDF zaključio jednodnevnu bezbjednosnu operaciju u al-Holu tokom koje su uhapsili 85 ljudi, zarobili oružje i oslobodili jezidsku ženu koja je bila silovana i prisiljena udati se za borce Islamske države.

"Sva su ta djeca imala samo 12 godina ili manje u vrijeme vladavine Islamske države – koji bi zločini mogli opravdati njihov daljnji pritvor? Prekinite, odmah", rekla je Velčman.

Bonus video: