Hong Kong usvojio strogi zakon o bezbjednosti

Politička scena Hong Konga dramatično se promijenila od masovnih uličnih protesta 2019. koji su doveli u pitanje kinesku vlast kao i nametanje Zakona o nacionalnoj bezbjednosti. Brojni aktivisti su završili na sudu, dok su drugi izbjegli iz zemlje

1776 pregleda 0 komentar(a)
Izvršni direktor Hong Konga, Džon Li, vladini zvaničnici i poslanici nakon što je Zakon o zaštiti nacionalne bezbjednosti, koji se takođe pominje kao član 23 osnovnog zakona, usvojen u Zakonodavnom vijeću Hong Konga, Foto: Reuters
Izvršni direktor Hong Konga, Džon Li, vladini zvaničnici i poslanici nakon što je Zakon o zaštiti nacionalne bezbjednosti, koji se takođe pominje kao član 23 osnovnog zakona, usvojen u Zakonodavnom vijeću Hong Konga, Foto: Reuters

Hong Kong je usvojio strogi zakon o bezbjednosti za kojeg zvaničnici kažu da je neophodan za stabilnost, dok kritičari sa druge strane strahuju da će dodatno narušiti građanske slobode.

Donesen je u ubrzanoj proceduri koju je sproveo parlament naklonjen Pekingu za manje od dvije sedmice. Svih 88 zastupnika kao i predsjednik zakonodavnog vijeća jednoglasno su glasali za donošenje zakona koji će stupiti na snagu 23. marta.

Predsjednik zakonodavnog vijeća Endru Liong rekao je kako vjeruje da su svi zastupnici počašćeni što su učestvovali u ovoj "istorijskoj misiji".

"Što prije zakon bude donesen, prije će se zaštititi nacionalna bezbjednost", rekao je Liong.

Paket zakona poznat i kao Član 23 odnosi se na nova krivična djela poput vanjskog uplitanja i pobune, a kazne uključuju i doživotnu robiju.

Kako piše Bi-B-Si, njime se proširuje kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je ranije nametnula Kina. Prema tom zakonu već je kriminalizovana secesija, dosluh sa stranim silama u Hong Kongu kao i terorizam.

Kritičari se brinu da će novi zakon dodatno narušiti građanske slobode koje je Peking obećao čuvati 50 godina kada se 1997. bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast.

Politička scena Hong Konga dramatično se promijenila od masovnih uličnih protesta 2019. koji su doveli u pitanje kinesku vlast kao i nametanje Zakona o nacionalnoj bezbjednosti. Brojni aktivisti su završili na sudu, dok su drugi izbjegli iz zemlje.

Ustav Hong Konga, zahtjeva od grada da donese domaći zakon o nacionalnoj bezbjednosti. Prethodni pokušaj iz 2003. izazvao je masovne ulične proteste na kojima je učestvovalo pola miliona ljudi što je dovelo do odgađanja zakona.

Slični protesti protiv sadašnjeg predloga zakona su izostali uglavnom zbog, kako piše AP, zastrašujućeg učinka postojećeg zakona o bezbjednosti.

Bonus video: