Tramp u podnesku Vrhovnom sudu traži imunitet od krivičnog gonjenja

Tramp se žali na odluku nižeg suda koji je odbio zaštititi ga od krivičnog postupka koji vodi posebni tužilac Džek Smit, jer je bio predsjednik kada je preduzeo radnje s ciljem poništavanja izborne pobjede Džoa Bajdena

2963 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp podnio je podnesak Vrhovnom sudu SAD u kojem traži imunitet od krivičnog gonjenja zbog pokušaja poništavanja svog izbornog poraza 2020, a slučaj bi trebalo da se nađe pred sudijama sljedećeg mjeseca.

Tramp se žali na odluku nižeg suda koji je odbio zaštititi ga od krivičnog postupka koji vodi posebni tužilac Džek Smit, jer je bio predsjednik kada je preduzeo radnje s ciljem poništavanja izborne pobjede Džoa Bajdena.

Podnesak iznosi argumente slične onima koje su Trampovi advokati ranije iznijeli pokušavajući ga zaštititi od krivičnog gonjenja i ponavlja izjave koje je Tramp dao tokom kampanje, prenosi Hina.

"Predsjednik ne može funkcionisati, a samo predsjedništvo ne može zadržati svoju nezavisnost ako se predsjednik suoči s krivičnim progonom za službena djela nakon što napusti dužnost", navodi se u podnesku.

Tramp, prvi bivši predsjednik koji se suočava s krivičnim gonjenjem, republikanski je kandidat na predsjedničkim izborima 5. novembra, na kojima će se suočiti s demokratskim predsjednikom Džoom Bajdenom.

Bonus video: