Misteriozna otmica u Berlinu: Tan tvrdi da se sam vratio kući

„On to nikad ne bi uradio. Plašio se da se vrati,“ rekao je njegov advokat u Njemačkoj, poričući da se Tan predao policiji u Hanoju
195 pregleda 0 komentar(a)
Trin Sjuan Tan, Foto: Reuters
Trin Sjuan Tan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2017. 10:17h

Vijetnamska državna televizija je juče prikazala bivšeg naftaša koji je rekao da se dobrovoljno vratio kući da bi se suočio sa optužbama za korupciju pošto je Njemačka saopštila da je on otet u Berlinu i odveden na silu.

Njemačko ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da je Vijetnam oteo Trina Sjuana Tana (51), bivšeg zvaničnika državne naftne kompanije PetroVietnam, koji je optužen za finansijske malverzacije koje su nanijele gubitke od oko 150 miliona dolara, prenio je Rojters.

Berlin je odgovorio naredbom jednom vijetnamskom obavještajcu da napusti Njemačku u roku od 48 sati i zahtjevom da se Tanu dozvoli da se vrati i traži azil. Njemačka je saopštila da razmatra i druge mjere protiv Vijetnama.

Tan, koji je imao velike ambicije u vijetnamskoj naftnoj industriji, djelovao je umorno na televiziji. Nije poznato da li je govorio slobodno.

„Nisam zrelo razmišljao i odlučio sam da se sakrijem i tokom tog vremena sam shvatio da se moram vratiti i suočiti sa istinom i...priznati greške i izviniti se“, rekao je u prilogu u udarnom terminu.

„Iz straha sam odlučio da se sakrijem u Njemačkoj, gdje sam živio nesigurno i sa strepnjom,“ prenijela je televizija Tanovu izjavu prilikom potpisivanja priznanja 31. jula. „Vratio sam se u Vijetnam i predao se istražnim vlastima.“

Policija je saopštila da se predao u ponedjeljak nakon 10-mjesečne međunarodne potjere.

Njegov advokat je isključio tu verziju događaja.

„On to nikad ne bi uradio. Plašio se da se vrati i kakve bi to imalo posljedice,“ rekao je njegov advokat za azil u Njemačkoj, Viktor Pfaf.

On je kazao da su očevici opisali kako su naoružane osobe na silu ugurale muškarca i ženu u automobil sa češkim registarskim tablicama ispred hotela Šeraton u zapadnoj dijelu Berlina.

Njemački zvaničnici kažu da ta priča - koju mediji upoređuju sa sovjetskim otmicama prije pada Berlinskog zida 1989 - zvuči vjerodostojno.

Ministarstvo spoljnih poslova je optužilo vijetnamsku obavještajnu službu i ambasadu za flagrantno kršenje njemačkog i međunarodnog prava.

„Vijetnam želi da razvije odnos strateškog partnerstva sa Njemačkom“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Le Ti Tu Hang novinarima u Hanoju.

Nije jasno da li Tan ima pravne zastupnike. Rojters navodi da su suđenja iza zatvorenih vrata uobičajena u Vijetnamu, jednopartijskoj državi koja čvrsto kontroliše suprostavljenje glasove.

Tan je bio šef upravnog odbora građevinske firme PetroVietnam Construction JSC, koja je dio državne energetske kompanije PetroVietnam. Pažnju javnosti je privukao sredinom 2016. kada je otkriveno da ima luksuzni „leksus“ sa vladinim tablicama, što je izazvalo burne reakcije u državi gdje se očekuje da zvaničnici žive skromno.

Šef Komunističke partije Ngujen Pu Tong je naredio da se istraži njegova karijera i to kako je unaprijeđen uprkos navodnim gubicima u kompaniji PetroVietnam Construction.

Tan je prošle godine uzeo bolovanje i pošao u inostravstvo, i do sada se nije pojavljivao u javnosti.

Njemački list „Zidojče“ je objavio da je tražio azil pošto je stigao u Njemačku i da je 24. jula trebalo da se pojavi na razgovoru povodom zahtjeva za azil.

Njegova prijava nije završena i još se obrađuje, saopštilo je juče ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.

Advokat Pfaf je rekao i da Tanova supruga i dvoje djece žive u Berlinu, dok je drugi sin ostao u Vijetnamu.

Po fotografijama u njemačkoj štampi, imao je lagodan život u Berlinu. Slikan je kako sjedi na klupi u parku, nasmijan u kaputu i odijelu sa kravatom, što je u potpunoj suprotnosti sa njegovim izgledom na vijetnamskoj televiziji.

U Berlinu živi oko 15.000 Vijetnamaca.

Bonus video: