Si Đinping: Ograničavanje pristupa visokoj tehnologiji neće zaustaviti napredak Kine

Holandija je 2023. godine nametnula uslove za izvozne dozvole za prodaju mašina koje mogu da prave napredne procesorske čipove.

2902 pregleda 1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas holandskom premijeru Marku Ruteu, koji je u posjeti Kini, da svi pokušaji Zapada da ograniči pristup tehnologiji neće uspjeti da zaustave napredak Kine.

Holandija je 2023. godine nametnula uslove za izvozne dozvole za prodaju mašina koje mogu da prave napredne procesorske čipove. Ovaj potez je uslijedio nakon što su SAD Kinezima blokirale pristup naprednim čipovima i opremi za njihovu proizvodnju, navodeći bezbjednosne razloge i pozvale svoje saveznike da učine isto.

Holandska kompanija ASML je jedini svjetski proizvođač mašina koje koriste ekstremnu ultraljubičastu litografiju za proizvodnju naprednih poluprovodnika. Kina je 2023. godine postala drugo najveće tržište ASML, sa 29 odsto prihoda jer su kineske kompanije kupovale opremu pre nego što je zahtev za licenciranje stupio na snagu.

ASML, najveća holandska kompanija, nedavno je zapretila da će napustiti zemlju zbog antimigracione politike koja može uticati na sposobnost kompanije da angažuje ove tehnološke talente, ostavljajući vladine zvaničnike da se bore za to da firma ne ode iz zemlje.

U izveštaju državnog emitera CCTV nije pominjana mašina za čipove, ali je citiran Si koji je rekao da će stvaranje naučnih i tehnoloških ograničenja i dovesti do podjela i konfrontacije.

Peking je više puta optuživao zvanični Vašington da pokušava da spriječi kineski ekonomski razvoj ograničavanjem pristupa visokoj tehnologiji. Kao svojevrsni odgovor na to, Si je pokrenuo kampanju za razvoj domaćih čipova i drugih proizvoda visoke tehnologije.

NATO i njegove sve veće veze sa Azijom takođe će biti tema današnjih razgovora. Rute je vodeći kandidat za sljedećeg šefa NATO, organizacije koju je Kina kritikovala zbog izazivanja regionalnih tenzija i prodora u azijsko-pacifički region.

Bonus video: