Promjene u Senegalu: „Najprije da presiječemo vezu s Francuskom“

Profesor ekonomije Mamadu Hane uvjeren je da zemlja nudi izvanredne mogućnosti, te da će postati glavni afrički proizvođač nafte i gasa

2938 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Novo političko rukovodstvo Senegala najavljuje radikalni zaokret prije svega u ekonomskoj politici. Za to je potreban prije svega oštar rez u odnosima sa Francuskom. Senegal se zato uzda u svoju – mladost.

Izbor Basirua Diomaje Fajea za novog predsjednika Senegala potvrdio je političke promjene za koje se zalaže opoziciona stranka PASTEF koja je u koaliciji s Fajeom. Prekid s političkim sistemom odlazećeg predsjednika Makija Sala – to je obećanje koje su dali i Faje i njegov mentor Usman Sonko, a to je posebno važno građanima te afričke države.

„Sada je na cjelokupnom stanovništvu da prihvati promjene, a one su više kolektivne nego lične“, kaže za DW stanovnica prestonice Dakara, Ajsatu Gasama: „Najprije moramo da presečemo vezu s Francuskom.“

Sa njom se slaže i njen sugrađanin Abdu Salam Kamara: „Još uvijek smo vezani za Francusku koja je ovdje dominirala i kolonizovala nas. Da bismo govorili o odvajanju, najprije moramo prekinuti tu vezu.“

Faje i Sonko su kao svoj cilj najavili prije svega – suverenost.

El Hađi Saer Faje, zamjenik gradonačelnika u Ziginkoru i lider koalicije predsjednika Fajea, smatra da je to jednako „vraćanju brojčanika na nulu“.

„Zalagali smo se za prekid, ali pozitivan“, kaže, „da bismo stanovništvu dali samouvjerenost i novi život.“

Slijedi radikalna promjena politike

Basiru Diomaje Faje je vodio i kampanju protiv korupcije. „Ali, sve to ne znači kompletan raskid s prošlošću“, kaže Fatu Bintu Sar iz predizbornog štaba novog predsjednika. „Nastavićemo sa onim što imamo i što svi odobravaju i hvale, jer država mora imati kontinuitet. Sada ćemo da proučimo šta je činjeno od onoga sa čim se ljudi nisu slagali. Ono zbog čega žalimo, biće promijenjeno za dobro Senegala“, rekla je ona za DW.

Lisi San, aktivistkinja PASTEF, takođe je za kontinuitet „Na pravi način – ako ne ide na štetu stanovništva!“

Senegal još nije imao ovako mladog predsjednika. Basiru Diomaje Faje ima 44 godine i to daje nade da će biti sprovedena sveobuhvatna obnova u zemlji u kojoj je gotovo dve trećine stanovništva mlađe od 25 godina.

Senegal, Maki Sal
foto: Reuters

Raniji projekti nisu bili dovoljni

Tokom predizborne kampanje, on je uspio da osvoji birače vrlo strogim ocjenama politike dosadašnjeg predsjednika Sala, posebno na ekonomskom planu, i predlažući radikalne promjene te politike. Mamadu Samba Hane, profesor ekonomije iz Dakara, kaže da Senegalci hoće poljoprivredu koja će im omogućiti da se samostalno prehranjuju kao država, da manje uvoze prerađevine i da tako stvore mnogo radnih mjesta za mlade ljude.

„Tačno je da je Maki Sal investirao nekoliko milijardi senegalskih franaka u svoj ’Plan za uspon Senegala’, kao i da je gradio puteve, bolnice, nove univerzitete i saobraćajnu infrastrukturu“, kaže prof. Hane, „Međutim, riječ je o projektima koji ne zadovoljavaju u dovoljnoj mjeri stvarne potrebe građana Senegala.“

On dodaje da danas u Senegalu postoji ekonomski rast, ali da se taj rast izvozi, „jer ga stvaraju multinacionalne kompanije tako da on ne koristi stvarno Senegalu“. Hane ne smatra da će glavni investitori sada okrenuti leđa Senegalu. Uvjeren je da zemlja nudi izvanredne mogućnosti, te da će postati glavni afrički proizvođač nafte i gasa. „Postoji i stabilnost“, kaže, uz napomenu da bi buduća industrijska transformacija mogla donijeti hiljade, pa čak i milione, radnih mjesta.

„Sve se može ako postoji politička volja. Potrebno je pružiti nadu tim mladim ljudima“, zaključuje Hane.

Bonus video: