Bocvana prijeti slanjem 20.000 slonova u Njemačku

Predsjednik Bocvane nezadovoljan što Berlin kritikuje lov na slonove i izvoz trofeja koje njegova zemlja, prema njegovim riječima, praktikuje da bi regulisala broj tih životinja

7817 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Bocvane Mokgvitsi Masisi zaprijetio je Njemačkoj da će joj preseliti do 20.000 slonova, nezadovoljan što Berlin kritikuje lov na slonove i izvoz trofeja koje njegova zemlja, prema njegovim riječima, praktikuje da bi regulisala broj tih životinja.

Masisi je za njemački list Bild rekao da se ne šali da želi da preseli 20.000 slonova.

"Željeli bismo da damo ovaj poklon Njemačkoj", rekao je Masisi i dodao da "neće prihvatiti nikakvo odbijanje".

Bocvana, zemlja bez izlaza na more u južnoj Africi, dom je najveće populacije slonova na svijetu, oko 130.000, sa kojima je kohabitacija često teška, rekao je predsjednik, koji je pomenuo napade na ljude, sela i usjeve.

Kritike njemačkog ministarstva za životnu sredinu predvođenog ekolozima odnose se na trofeje za lov na slonove za bogate zapadne klijente.

Ministarstvo je ranije ove godine navelo mogućnost strožeg ograničavanja uvoza tih trofeja zbog problema krivolova.

"Unutar Evropske unije vodimo razgovore sa ciljem da se zahtjev za uvozne dozvole proširi na druge lovačke trofeje zaštićenih životinja", rekla je za AFP neimenovana portparolka njemačkog ministarstva.

Kako je Njemačka jedan od najvećih uvoznika lovačkih trofeja u EU, ona ima "posebnu odgovornost" u tom pogledu, dodala je portparolka.

Što se tiče "poklona" koji je predvidio predsednik Masisi, njemačko ministarstvo je navelo da "Bocvana još nije uspostavila kontakt" na tu temu.

Bocvana je 2019. ukinula potpunu zabranu lova, uvedenu pet godina ranije kako bi preokrenula pad populacije slonova i drugih vrsta. To je izazvalo nezadovoljstvo zaštitnika životne sredine.

Komercijalni lov je takođe važan izvor lokalnog prihoda.

Od tada, Bocvana svake godine odlučuje o kvoti životinja koje se mogu loviti. Prošle godine zemlja je takođe ponudila 8.000 slonova Angoli i 500 Mozambiku 2022. godine.

Bonus video: