Izrael sve više izolovan, kraj rata se ne nazire

Izrael je uživao široku međunarodnu podršku nakon napada 7. oktobra, ali je dobru volju zamijenilo nestrpljenje i bijes zbog katastrofalnih uslova u Gazi

47852 pregleda 62 reakcija 18 komentar(a)
Sa protesta protiv Netanjahuove vlade u Tel Avivu, Foto: Rojters
Sa protesta protiv Netanjahuove vlade u Tel Avivu, Foto: Rojters

Kada je Izrael objavio rat Hamasu u oktobru, u zemlji je vladalo jedinstvo i uživao je široku podršku širom svijeta.

Pola godine kasnije, Izrael je zaglavljen u Gazi, podijeljen na domaćem planu, međunarodno izolovan i u sve većem sukobu sa najbližim saveznikom - Sjedinjenim Državama. Rizik od šireg regionalnog rata i dalje je realan.

Ubistvo grupe humanitarnih radnika u izraelskom vazdušnom napadu sumiralo je i tešku humanitarnu krizu i nedostatak jasnog izlaza iz sukoba.

Napad u ponedjeljak veče u kojem je ubijeno sedam radnika humanitarne grupe Svjetska centralna kuhinja (WCK), naljutio je i neke od najbližih saveznika Izraela, povećavajući pritisak za okončanje borbi.

Bajden je zaprijetio promjenom politike prema Izraelu ako ne smanji štetu po civile u Gazi

Izraelska vojska je priznala da su njene snage greškom izvele napad i izvinila se zbog “nenamjernih” smrti sedmoro ljudi, među kojima su bili građani Velike Britanije, Australije i Poljske, jedan američko-kanadski državljanin i jedan Palestinac.

Vojska je saopštila da je smijenila dva oficira i formalno izrekla opomene višim komandantima.

Istraga je pokazala da su izraelske snage pogrešno vjerovale da napadaju Hamasove naoružane napadače kada su dronovi pogodili tri vozila WCK, i da standardne procedure nisu poštovane.

Neuhranjeni palestinski dječak prima terapiju u Rafi
Neuhranjeni palestinski dječak prima terapiju u Rafi foto: Reuters

Izvinjenje nije ublažilo rastuću zabrinutost u inostranstvu, gdje se javno mnjenje čak i u tradicionalno prijateljskim zemljama poput Velike Britanije, Njemačke ili Australije, okrenulo protiv izraelske kampanje u Gazi, pokrenute nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Predsjednik SAD Džo Bajden, na kojeg sopstvene pristalice vrše sve veći pritisak da okonča borbu, rekao je da je ogorčen napadom na konvoj. U četvrtak, nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, Bijela kuća je zatražila “konkretne i mjerljive korake za smanjenje štete po civile” i poručila da će buduća podrška SAD biti određena postupcima Izraela, prenio je Rojters.

Netanjahu je juče naredio ponovno otvaranje prelaza Erez na sjeveru Gaze i privremenu upotrebu luke Ašdod na jugu Izraela kao i povećanje pristupa jordanskoj pomoći preko prelaza Kerem Šalom na jugu Gaze.

Netanjahu suočen sa rastućim protestnim pokretom i zahtjevom za nove izbore na kojima bi, kako pokazuju ankete, bio potučen

Kako je Gaza u ruševinama, većina od 2,3 miliona stanovnika je primorana da napusti domove i sada zavisi od pomoći za preživljavanje, što je veliko poniženje tokom svetog mjeseca ramazana kada muslimani širom svijeta konzumiraju tradicionalna ramazanska jela i deserte kada prekinu post po zalasku sunca, navodi Rojters.

“Imali smo neke nade prije ramazana, ali su one nestale noć prije mjeseca posta, rekla je 33-godišnja Um Naser Dahman, koja sada živi sa petočlanom porodicom u šatorskom kampu na jugu garada Rafa, gdje se sklonilo više od polovine stanovništva Gaze.

“Prije rata smo bili prilično dobro situirani, ali sada smo postali zavisni od ograničene pomoći i od naših rođaka”, izjavila je za Rojters.

Palestinci nakon izraelskog napada na Kan Junis 21. oktobra
Palestinci nakon izraelskog napada na Kan Junis 21. oktobrafoto: Beta/AP

Čak i prije napada na konvoj, Izrael je bio izolovan diplomatski i Generalna skupština Ujedinjenih nacija je više puta pozvala na humanitane prekide vatre, kao i pod velikim pritiskom da opoveća isporuke pomoći u Gazu koja je na ivici gladi.

Izrael kaže da su njegove snage ubile hiljade boraca Hamasa i uništile većinu njegovih borbenih jedinica, ali se izraelske trupe i dalje bore protiv grupa u sjevernoj i centralnoj Gazi, u područjima koja su očigledno oočišćena u ranim fazama rata, navodi Rojters.

Netanjahu se do sada opirao pritisku da promijeni pravac, tvrdeći da je Hamas i dalje egzistencijalna prijetnja za Izrael koja mora biti uništena da bi se uspostavio trajni mir.

“Pobjeda je nadohvat ruke. Veoma je blizu i nema zamjene za pobjedu”, rekao je delegaciji republikanaca iz Kongresa u četvrtak u Jerusalimu, tražeći veću budžetsku podršku, nekoliko sati prije razgovora sa Bajdenom.

Izraelska javnost u velikoj mjeri i dalje podržava ratne ciljeve uništenja Hamasa i povratka 134 taoca koji su i dalje u Gazi. Ali je sam Netanjahu suočen sa rastućim protestnim pokretom i zahtjevom za nove izbore na kojima bi, kako pokazuju ankete, bio potučen.

Agencija AP navodi da su protesti protiv vlade ukorijenjeni u dugogodišnjim pritužbama protiv Netanjahua - od njegovih političkih saveza sa ultradesničarkim i ultraortodoksnim strankama do njegovog suđenja za korupciju. Međutim, dodatno ih je podstakao njegov neuspjeh da vrati kući taoce.

Fotografija  otetog taoca u Tel Avivu
Fotografija otetog taoca u Tel Avivufoto: Reuters

“Čvrsto vjerujem da svi oni van Izraela koji pozivaju na prekid vatre ne razumiju situaciju ovdje”, rekla je Rojtersu Vendi Karol, 73-godišnja spisateljica i osnivač startapa iz Jerusalima. “Imali smo toliko upada i invazija i opstaćemo kao demokratska, jevrejska zemlja”.

Ipak, dodala je: “Ne vjerujem premijeru. On izaziva podjele u ovoj zemlji i mnogi, mnogi ljudi se tako osjećaju”.

Dok su mirovni pregovori u toku, nade o napretku koji bi mogao da osigura pauzu u borbama i omogući povratak talaca više puta su se izjalovile, a lideri Hamasa kažu da mogu da nastave da se bore još mnogo duže.

“Prošlo je šest mjeseci, a Brigade Al-Kasam su i dalje u stanju da nastave borbu protiv cionističke okupacione vojske”, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Rat je pokrenut nakon napada predvođenog Hamasom u kojem je oteto više od 250 talaca i ubijeno oko 1.200 ljudi, prema podacima Izraela, u najsmrtnosnijem danu za Jevreje od holokausta. Kampanja je najkrvavija čak i za Palestince, kojih je do sada stradalo više od 33 hiljade, prema podacima zdravstvenih vlasti u Gazi.

Više od 250 izraelskih vojnika je ubijeno od početka kopnene invazije, pored skoro 350 koji su ubijeni 7. oktobra.

Palestinski podaci o žrtvama generalno ne razlikuju borce od civila, a Izrael kaže da je ubijeno više od 10.000 boraca, što militantne grupe nisu potvrdile. Ali, prema podacima Ujedinjenih nacija, više od trećine poginulih su djeca.

Broj žrtava izaziva sve veću globalnu uzbunu i zahtjeve za prekid, ali za ljude u Gazi, čekanje se nastavlja.

“Vjerujem da sve ima kraj, rat će se završiti. Ali kad?” rekla je Um Naser Dahman u Gazi.

Netanjahu nikad neće sam otići

AP piše da Netanjahu nije suočen sa neposrednom prijetnjom svojoj vladavini. Za sada, njegovi koalicioni partneri, takođe suočeni sa mogućim gubicima na biralištima, i dalje su čvrsto uz njega.

Najveća neposrednja prijetnja za Netanjahua je samo periferno povezana sa ratom. Izraelski Vrhovni sud naredio je ukidanje dugogodišnjeg kontroverznog sistema oslobađanja ultraortodoksnih muškaraca od obavezne vojne službe.

Ako pokuša da primora religiozne muškarce na vojnu službu, mogao bi izgubiti podršku ultraortodoksnih partnera i biti primoran na prijevremene izbore, ističe AP.

“Netanjahu nije u stanju ni da se postidi niti da preuzme odgovornost”, napisao je Anšel Pfefer, kolumnista lista “Haarec” i autor Netanjahuove biografije. “On nema namjeru da ikada podnese ostavku svojevoljno”.

Bonus video: