Sežurne: Francuska želi uravnotežena partnerstva, za dobrobit svih afričkih zemalja

"Afrički kontinent na putu da postane kulturna, ekonomska, diplomatska sila" - procijenio je ministar.

2641 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Sežurne, Foto: Reuters
Stefan Sežurne, Foto: Reuters

Francuska želi da "izgradi uravnotežena partnerstva" koja moraju biti "korisna" za afričke zemlje - izjavio je danas u Najrobiju francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne.

Ministar koji je preuzeo dužnost u januaru, danas je počeo svoju prvu afričku turneju u Keniji, odakle će u Ruandu, gdje će u nedjelju prisustvovati komemoraciji povodom 30. godišnjice genocida, a zatim će u Obalu Slonovače.

"Francuska ima želju da obnovi i izgradi uravnotežena partnerstva sa afričkim zemljama uz uzajamno poštovanje i za dobrobit svih zemalja", izjavio je Sežurne novinarima u Najrobiju sa svojim kenijskim kolegom Musalijom Mudavadijem.

U Keniji, "koja nije tradicionalni partner", Francuska značajno prisustvuje privredi: za deset godina broj francuskih kompanija se skoro utrostručio - sa 50 na 140.

"Afrički kontinent na putu da postane kulturna, ekonomska, diplomatska sila" - procijenio je ministar.

Upitan o "komercijalnoj neravnoteži" u odnosima sa Francuskom, domaćin Mudavadi je odgovorio da "proces rješavanja trgovinske neravnoteže zahtijeva koherentne programe i zajedničke napore što i mi radimo."

Broj francuskih kompanija se povećava, a one koje su već u Keniji "u stanju su da zaposle 34.000 Kenijaca u radnom odnosu", istakao je on.

Dvojica ministara su razgovarala o saradnji u transportu i o infrastrukturi za sport, o borbi protiv klimatskih promjena koju predsjednik Kenije Vilijam Ruto predvodi među zemljama u razvoju.

S obzirom na "hitnu potrebu povećanja globalnog finansiranja borbe protiv klimatskih promjena, uključujući doprinos privatnog sektora i drugih inovativnih izvora", Mudavadi je pozvao "sve zemlje da se pridruže radnoj grupi za međunarodno oporezivanje", koju su pokrenule Francuska, Kenija i Barbados tokom samita COP28 u decembru.

Te tri džave su tada objavile da žele da stvore koaliciju koja će okupiti zemlje koje žele da u roku od dvije godine stvore sistem koji bi ubirao "međunarodni porez" u milijardama dolara za pomoć zemljama u razvoju da se izbore s klimatskim promenama.

Bonus video: