Više od 200 žena optužuje ljekara iz Masačusetsa za seksualno zlostavljanje

U tužbi, koja je objedinila nekoliko podnijetih prošle godine, Tod se tereti da je pacijentima obavljao nepotrebnu terapiju karličnog dna, preglede dojki, testisa i rektalnih pregleda

2372 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prije više od jedne decenije, Kristin Fric se borila sa bolom u kičmi i otišla je kod reumatologa kojeg je preporučio njen ljekar u Brigamu i ženskoj bolnici u Bostonu.

Posjeta doktoru Deriku Todu počela je normalno za 37-godišnju ženu iz Nju Hempšira. Ali kako je Tod napredovao, agresivno je pipkao njene grudi, rekla je, do te mjere da je "činilo se da u tome previše uživa".

Tek prošle godine, kada ju je bolnica kontaktirala u vezi sa Todom, shvatila je da je pređena linija. I nije bila jedina.

"Osjećam se tako povrijeđeno“, rekla je za Asošijeted pres. "Tako se stidim sebe što u trenutku nisam nešto uradila i osjetila da je to pogrešno i da bi trebalo da kažem nekome".

Asošiejted pres generalno ne identifikuje moguće žrtve seksualnog zlostavljanja, ali je Fric dozvolila da se koristi njeno ime. Ona je jedna od više od 200 žena i nekoliko muškaraca koji su se pridružili zajedničkoj tužbi protiv Toda na Višem sudu u Masačusetsu u Safoku.

U tužbi, koja je objedinila nekoliko podnijetih prošle godine, Tod se tereti da je pacijentima obavljao nepotrebnu terapiju karličnog dna, preglede dojki, testisa i rektalnih pregleda.

Navodi se da je Tod - bivši reumatolog u Brigamu i ženskoj bolnici čija je specijalnost liječenje upalnih stanja mišića, zglobova i kostiju - počeo da zlostavlja pacijente 2010. Optužuje se i nekoliko desetina drugih pojedinaca i institucija, uključujući bolnicu Brigam, Fokner i Čarls River da su znale za zlostavljanje i da ga nisu zaustavile.

"Izuzetan je broj ljudi koji su ukazali svoje povjerenje doktoru Todu, a kod kojih je to povjerenje narušeno samo zbog njegovog ličnog, sebičnog zadovoljstva", rekao je advokat Vilijam Tompson koji zastupa većinu žrtava.

"Druga stvar koja me pogađa u vezi sa ovim slučajem je kako je ovo moglo da se dešava u bolnici, u grupi za vježbanje tako dugo, a da neko nije prepoznao... da se nešto sumnjivo dešava“, nastavio je on. "Ipak, dozvolili su mu da nastavi da radi ovu nedjelju za nedjeljom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, sve više i više žrtava”.

Todov advokat, Entoni Abeln, rekao je da njegov klijent "neće voditi parnicu u medijima, ali će braniti svoj rad kako slučaj bude napredovao kroz sistem Vrhovnog suda Masačusetsa".

U aprilu 2023. bolnica Brigam primila je dvije anonimne žalbe na Toda i pokrenula internu istragu. Todu je rečeno da ne može da sprovodi osjetljive preglede bez pratioca. U junu je stavljen poslat administrativno odsustvo, a nakon mjesec dana sa njim je raskinut radni odnos. Bolnica je saopštila da je takođe obavijestila Odjeljenje za javno zdravlje, državni odbor za registraciju ljekara, policiju i njegove sadašnje i bivše pacijente.

U septembru je Tod postigao dobrovoljni sporazum sa Odborom za registraciju ljekara da prestane da se bavi poslom bilo gdje u zemlji. Protiv Toda nije podnijeta krivična prijava, ali su istražitelji razgovarali sa nekoliko bivših pacijenata.

List Boston gloub je prošle godine izvjestio da je Tod bio pod istragom okružnog tužioca okruga Safok. Portparol kancelarije rekao je da neće komentarisati slučaj.

„Duboko smo zabrinuti zbog uznemirujućih navoda o štetnom ponašanju doktora Toda“, navodi se u saopštenju bolnice. „Mi ozbiljno shvatamo dužnost da brinemo o našim pacijentima i da ih čuvamo. Mi smo, i uvijek ćemo, odlučno djelovati po svim navodima o nedoličnom ponašanju, kao što smo uradili u ovom slučaju.“

Medicinski saradnici bolnici Čarls River rekli su da nikada nisu obaviješteni o bilo kakvim pritužbama Toda na „neprikladno ponašanje“ i rekli su da su se obratili pacijentima da prijave razloge zabrinutosti.

„Duboko smo zabrinuti i tužni zbog ovih uznemirujućih navoda i prepoznajemo hrabrost koja je bila potrebna ovim pacijentima da istupe“, navodi se u saopštenju.

Tompson je rekao da su žrtve različite starosti, od tinejdžera do žena od 60 godina. U tužbi se navodi da je Tod stekao njihovo povjerenje, prešavši granicu liječenja njihovih reumatskih bolesti i postao njihov jedini ljekar dok je obavljao invazivne, nepotrebne preglede.

Među njima je bila i 33-godišnja žena iz Masačusetsa koja se borila da pronađe ljekara tokom pandemije kovida-19. Bila je oduševljena kada ju je Tod pozvao da joj pomogne sa simptomima peckanja i utrnulosti u rukama i šakama.

Tokom dvije godine, Tod je postao njen primarni ljekar i ginekolog i, kako se navodi u tužbi, zlostavljanje se pojačalo tokom njenih posjeta - uključujući ponovljene vaginalne preglede. Rekla je da je Tod redovno komentarisao njeno tijelo, tražio od nje da se skine gola i da se pobrine da bude bez pratnje tokom pregleda.

„Iskreno, uticalo je na svaku komponentu mog života i samopouzdanja“, rekla je žena, koja je prijavila Toda medicinskom odboru nakon što je razgovarala o njegovom ponašanju sa svojim ginekologom i shvatila da nešto nije u redu.

Pošto je saznala da ima mnogo drugih i da Tod više neće da se bavi medicinom, rekla je da joj je “pao teret sa pleća”, iako se i dalje bori. „Čak i samo razmišljanje o poslu je super izazov“, rekla je ona. "Stvarno se i danas jako borim."

Što se tiče Kristin Fric, priznaje da će je iskustvo pratiti do kraja života, ali se tješi činjenicom da Tod već plaća cijenu za svoje postupke.

"Bili ste medicinski stručnjak od povjerenja u ustanovi svjetske klase. Zlostavljali ste mnogo, mnogo, mnogo pacijenata. To jednostavno nije u redu", rekla je Fric o Todu. "Za mene, pravda je da on nikada više ne može da bude ljekar. On nikada neće moći da uradi ovo ženama ili bilo kom drugom pacijentu”.

Bonus video: