Primjerak stripa u kojem se prvi put pojavljuju Supermen i Lois Lejn prodat za 6 miliona dolara

Osim što se u tom stripu po prvi put pojavljuje “Čovjek od čelika”, u njemu debituje i lik novinarke Lois Lejn

2681 pregleda 0 komentar(a)
Primjerak stripa u kojem se prvi put pojavljuje Supermen, Foto: Screenshot/Youtube
Primjerak stripa u kojem se prvi put pojavljuje Supermen, Foto: Screenshot/Youtube

Primjerak stripa iz 1938. godine u kojem se po prvi put pojavljuje Supermen kupljen je za rekordnih šest miliona dolara, objavila je aukcijska kuća "Heridiž aukšns", koja ga je prodala prošle nedjelje.

Strip je prodat anonimnom kupcu po najskupljoj cijeni do sada, naveo je "Heridiž aukšns".

Ta aukcijska kuća opisuje strip izdanje "Action Comics broj 1" kao "najvažniji ikada objavljeni strip" i navodi da Supermen, koji se pojavio u proljećnom izdanju 1938. godine "ostaje nevjerovatno sličan" verziji koju možemo da vidimo u stripovima i na televiziji danas.

Osim što se u tom stripu po prvi put pojavljuje "Čovjek od čelika", u njemu debituje i lik Lois Lejn, novinarke koja je Supermenova simpatija.

"Heritidž aukšns" prenio je procjene "Sertifajd garanti kompanija", servisa specijalizovanog za stripove, da trenutno u svijetu postoji još svega oko 100 primjeraka ovog stripa, koji je, prije 86 godina, štampala kompanija "Nešnal elajd publikejšns", preteča "DC Comics"-a u tiražu od 200 hiljada primjeraka.

"Sertifajd garanti kompanija" je primjerku prodatom prošle nedjelje dala ocjenu 8,5 – “izuzetno dobro”.

Cijenom od 6 miliona dolara nadmašen je prethodni rekord u prodaji stripa, čiji je glavni lik takođe bio Supermen. Taj strip je 2022. plaćen 5,3 miliona dolara, navodi "Sertifajd garanti kompanija", servis specijalizovan za stripove.

I drugi primjerci istog stripa su tokom prethodnih godina plaćani milionskim sumama, uključujući jedan prodat za 3,56 miliona dolara 2021.

Ovaj primjerak, prodat je u sklopu četvorodnevne aukcije rijetkih stripova o nekoliko poznatih superheroja.

Od četvrtka do nedjelje, kako je saopštio "Heritidž aukšns", ostvaren je prihod od 28 miliona dolara.

Bonus video: