Bivša savjetnica: Tramp je smatrao da Ukrajina mora biti dio Rusije

Hil je u Vašingtonu u februaru na konferenciji koju su organizovali antitrampovski konzervativci kazala da je Trampu Putin idol zbog njegovog autokratskog vođstva i dugovječnosti na vlasti

8137 pregleda 11 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: REUTERS
Donald Tramp, Foto: REUTERS

Dok je bio predsjednik, Donald Trump je "vrlo jasno" izrazio svoje mišljenje da Ukrajina "mora biti dio Rusije", kazala je njegova bivša savjetnica Fiona Hil u novoj knjizi o nacionalnoj bezbjednosti SAD-a koja je ugrožena od Rusije i Kine, piše britanski "Guardian".

"Tramp je veoma jasno kazao da smatra da Ukrajina, i svakako Krim, moraju biti dio Rusije. On stvarno nije mogao da shvati ideju da je Ukrajina nezavisna država", kazala je Hil, viša direktorica za evropske i ruske poslove u Nacionalnom vijeću za nacionalnu bezbjednost SAD-a od 2017. do 2019, Dejvidu Sangeru, novinaru Njujork Tajmsa i autoru knjige "Novi Hladni rat: Uspon Kine, Ruska invazija i borba Amerike da odbrani Zapad".

Sanger piše da je to značilo da je Trampov pogled na Ukrajinu "esencijalno identičan" onom Vladimira Putina, ruskog predsjednika koji je naredio invaziju Ukrajine u februaru 2022, godinu dana nakon što je Tramp napustio dužnost. Prije pokretanja invazije, Putin je rekao u govoru: "Ukrajina je neodvojivi dio naše istorije, kulture i našeg duhovnog prostora."

Prošlog mjeseca, u govoru kojim je obilježio 10 godina od aneksije Krima, Putin je poručio da su djelovi okupirane Ukrajine dio "Nove Rusije".

Knjiga "Novi Hladni rat" biće objavljena u SAD-u u utorak 16. aprila, a "The Guardian" je dobio primjerak.

Knjiga izlazi u vrijeme dok rat u Ukrajini traje već treću godinu, ali dok je 60 milijardi dolara nove vojne pomoći SAD-a Kijevu blokirano od strane desničarskih republikanaca u američkom Zastupničkom domu, postupajući u skladu s Trampovim željama dok se bori protiv Džoa Bajdena za povratak na vlast.

Hil je u Vašingtonu u februaru na konferenciji koju su organizovali antitrampovski konzervativci kazala da je Trampu Putin idol zbog njegovog autokratskog vođstva i dugovječnosti na vlasti. Taj stav je, kako je kazala Hil, doprineo da Tramp bijesno odbacivanju zaključka obavještajnih agencija da je Rusija intervenisala na izborima 2016. kako bi pomogla Trampu da pobijedi u trci za predsjednika.

Takođe je rekla da je razgovarala sa evropskim liderima na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, gdje su se nervozno pripremali za mogući drugi Trampov mandat.

"Premijeri, predsjednici, ministri vanjskih poslova i drugi, svi znaju koliko je nepredvidiv Trump. I to je stvarno ono što ih brine, jer nije važno koliko ljudi koje poznaj postaju državni sekretari ili ministri odbrane, sve se svodi na samog Trampa i nepredvidljivost njegove ličnosti", istakla je ona.

Bonus video: