Erdogan papi Franju: Čovječanstvo da ne dopusti dalje kršenje humanitarnog prava u Gazi

Nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, treba da zauzme svoje mjesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice, kazao je predsjednik Turske

5213 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u pismu poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franju, naveo je da čovječanstvo više ne bi trebalo da dozvoljava kršenje međunarodnog i humanitarnog prava u Gazi.

Erdogan je u pismu o Palestini izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa Turske i Vatikana, naveo je da Ankara, uz moto humanitarne diplomatije, podržava teritorijalni integritet Ukrajine od 2014. godine, kada je došlo do ilegalne aneksije Krima, te da je bila i nastavlja da bude na čelu odbrane prava na život i pravednu borbu nedužnih palestinskih civila, prenosi agencija Anadolija.

"Čovječanstvo, svjesno da je ubijanje zabranjeno od svih abrahamskih religija, više ne bi trebalo dozvoliti kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi. Trebalo bi dignuti glas protiv namjernog bombardovanja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smiju dirati čak ni u ratu. Nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rešenja palestinsko-izraelskog pitanja", naveo je on i dodao da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, treba da zauzme svoje mjesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice.

Istakao je da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45 hiljada tona humanitarnih zaliha poslatih od 7. oktobra i da nastavljaju liječenje 429 pacijenata i povrijeđenih iz Gaze.

Erdogan je pomenuo i primjere antiislamizma, rasizma i ksenofobije.

"Našem svijetu je potrebna inkluzivna i racionalna politika, kao i akteri koji mogu uspostaviti dijalog sa svim stranama u svim okolnostima. Potrebno nam je to više nego ikada ranije u istoriji. U okviru ovog razumijevanja, odlučni smo da dalje razvijamo naš dijalog i saradnju sa Vatikanom u cilju širenja kulture miroljubive koegzistencije i međusobnog razumijevanja, zasnovane na našim zajedničkim ljudskim vrijednostima i našem cilju da služimo svjetskom miru", poručio je Erdogan.

Bonus video: