Napadač iz australijskog šoping centra godinama imao problem sa mentalnim zdravljem

Vjeruje se da je Kauči bio posebno zainteresovan za noževe. Pomoćnik komesara policije Kvinslenda Rodžer Lou potvrdio je da je policija istraživala incident početkom 2023. kada ih je Kauči zvao nakon što mu je porodica oduzela njegove noževe

6937 pregleda 4 komentar(a)
Građani ostavljaju cvijeće na mjesto napada u Sidneju, Foto: REUTERS
Građani ostavljaju cvijeće na mjesto napada u Sidneju, Foto: REUTERS

Džoel Kauči iz Kvinslenda imenovan je od strane australijske policije kao napadač koji je nožem usmrtio šest ljudi i ranio 12, među kojima i jedno dijete, u šoping centru u Sidneju u subotu, piše britanski "Guardian".

Policija vjeruje da je 40-ogodišnji imao probleme sa mentalnim zdravljem i da se u državu Novi Južni Vels preselio svega mjesec dana prije nego što krenuo u svoj ubilački pohod. Australijski mediji javljaju da Kauči nije imao fiksnu adresu, a policija ne vjeruje da je poznavao bilo koga od svojih žrtava.

"Nastavljamo da radimo na profajlingu napadača, ali u ovoj fazi nam jasno da je do napad povezan sa mentalnim zdravljem ove osobe. Do sada ništa - nijedna informacija, nijedan dokaz koji smo pribavili, nijedno obavještenje - ne ukazuju da je napad imao neku posebnu motivaciju, ideologiju i slično", kazao je pomoćnik komesara policije Novog Južnog Velsa Entoni Kuk na konferenciji za medije.

Vjeruje se da je Kauči bio posebno zainteresovan za noževe. Pomoćnik komesara policije Kvinslenda Rodžer Lou potvrdio je da je policija istraživala incident početkom 2023. kada ih je Kauči zvao nakon što mu je porodica oduzela njegove noževe.

"Ovom gospodinu je dijagnostikovana mentalna bolest još kad je imao 17 godina i tokom godina je bio na tretmanu. Naša istraga pokazuje da je posljednjih godina njegovo mentalno zdravlje počelo da se ruši", kazao je Lou. Kauči je ubijen u šoping centru nakon što je navodno napao policajku nožem.

Bonus video: