Kambodža: Arheolozi u Angkor Vatu pronašli veliku statuu

Statua za koju se veruje da je bila simboličan čuvar ulaza bolnice, biće predstavljena u muzeju u sjeverozapadnoj provinciji Sijem Reap, gde se nalazi Angkor Vat
0 komentar(a)
Angkor Vat, statua, Foto: Beta-AP
Angkor Vat, statua, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 31.07.2017. 16:24h

Arheolozi koji su istraživali kompleks hramova Angkor Vat u Kambodži saopštili su da su prilikom iskopavanja pronašli jednu veliku statuu, jednu od najvećih iskopanih u posljednjih nekoliko godina.

Vlasti Kambodže su saopštile da je tim arheologa u saradnji sa singapurskim Institutom za jugoistočne studije otkrio statuu iz 12. ili 13. vijeka, visine 1,9 metara i širine 58 centimetara.

Statua za koju se veruje da je bila simboličan čuvar ulaza bolnice, biće predstavljena u muzeju u sjeverozapadnoj provinciji Sijem Reap, gde se nalazi Angkor Vat.

Arheolozi su 2011. godine u Angkor Vatu iskopali dvije najveće budističke statue pronađene u posljednjih osam decenija.

Kambodžanski kompleks Angkor Vat izgrađen je početkom 12. vijeka kao hinduistički hram posvećen Bogu Višnuu, a kasnije je postao budistički.

Nalazi se na mjestu stare prijestonice Kmerskog carstva Angkora, oko 24 kilometra sjeverozapadno od kambodžanske prijestonice Pnom Pena.

Hram je postao simbol Kambodže i pojavljuje se na državnoj zastavi. Predstavlja glavnu turističku at rakciju zemlje i nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Bonus video: