Demokrate preuzele Predstavnički dom, republikanci sačuvali Senat

Kao što je predviđano, izbori su donijeli dramatično i nepredvidivo veče
83 pregleda 13 komentar(a)
SAD izbori, Foto: Reuters
SAD izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2018. 06:15h

Demokrate su posle osam godina osvojile većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, ali su republikanci uspjeli da zadrže kontrolu u Senatu.

Kao što je predviđano, izbori su donijeli dramatično i nepredvidivo veče.

Iako se očekivao takozvani "plavi talas", to se prema ocjenama analitičara nije dogodilo.

Izabran je prvi gej guverner u istoriji Amerike i to je Džered Polis koji će biti guverner Kolorada.

Istoriju pišu i prve osobe islamske vjeroispovjesti u Kongresu i to Rašida Tlaib iz Mičigena i Ilhan Omar iz Minesote.

Mlada nada Demokrata Aleksandrija Okasio-Kortes je očekivano pobijedila i postala kongresmen iz Njujorka sa svega 29 godina.

JWPlayer video mesto

Izbore za Kongres koji se održavaju na polovini predsjedničkog mandata, dvije godine nakon izbora Donalda Trampa za predsjednika, obijležio je veliki odziv glasača. Kako su prenijeli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije. Navodi se i da je odziv registrovanih birača u nekim odlučujućim državama, poput Teksasa, Nevade i Arizone već premašio sveukupan broj birača na izborima 2014. Takođe, primjetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik. Prve sate glasanja obilježili su dugi redovi i kvarovi na elektronskim glasačkim mašinama. Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsjednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati. Većina glasača ocijenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, dok dvije trećine ipak ocjenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra. U SAD se glasalo za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu, za 35 od 100 mjesta u američkom Senatu i 36 od 50 guvernera saveznih država.

Preporučujemo za Vas