Najavljen prvi sastanak lidera Južne Koreje, Kine i Japana nakon skoro pet godina

Tri zemlje koje su blisko vezane ekonomski i kulturološki, zajedno doprinose 25% svjetskog bruto društvenog proizvoda

4331 pregleda 0 komentar(a)
Neće prisustvovati: Predjsednik Kine Si Đinping, Foto: Reuters
Neće prisustvovati: Predjsednik Kine Si Đinping, Foto: Reuters

Vođe Južne Koreje, Kine i Japana će se sastati iduće sedmice u Seulu, što će biti njihov prvi trilateralni sastanak u više od četiri godine, da bi raspravljali o tome kako da ožive svoju saradnju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Južne Koreje u četvrtak, 23. maja.

Nakon inauguralnog trilateralnog samita na kojem su učestvovali samo lideri ovih zemalja 2008. godine, njihovi sastanci su trebalo da se održavaju svake godine.

Ipak, posljednji samit je održan u Kini u decembru 2019, nakon čega se desila pandemija kovida-19, ali su se i zakomplikovali odnosi tri dalekoistočna susjeda.

Na trilateralnom sastanku zakazanom za ponedjeljak, 27. maja, biće prisutni predsjednik Južne Koreje, Jun Suk Jeol (Yoon Suk Yeol), kineski premijer Li Ćiang (Li Qiang), i japanski premijer Fumio Kišida (Kishida), rekao je na konferenciji za medije Kim Te-hjo (Tae-hyo) zamjenik južnokorejskog nacionalnog direktora za bezbjednost.

Kineski predsjednik, Si Đinping (Xi Jinping), neće biti prisutan.

Li i Kišida bi trebalo da dođu u Južnu Koreju u nedjelju, te će se pojedinačno sastati sa Junom u popodnevim časovima uoči večere dobrodošlice. Kako navode japanski zvaničnici, još se ne zna da li će doći do bilateralnog sastanka Kišide i Lija.

"Samit će biti tačka preokreta za Koreju, Japan i Kinu, da u potpunosti uspostave i normalizuju trosmjerne sisteme saradnje", naveo je Kim.

Kim je rekao da se očekuje da tri lidera raspravljaju o saradnji na šest tema koje je predložio Seul – razmjena osoblja, klimatske promjene, robna razmjena, zdravstvo i starenje populacije, tehnologija i prirodne katastrofe. Rekao je da će ove diskusije biti uključene u zajedničku izjavu na kraju samita.

Dodao je i da će lideri raspravljati o regionalnim i međunarodnim političkim pitanjima, ali nije naveo kojim, te o zajedničkom odgovoru na brojne globalne krize i doprinos svjetskom miru.

Tri zemlje koje su blisko vezane ekonomski i kulturološki, zajedno doprinose 25% svjetskog bruto društvenog proizvoda.

Ali napori da se ojača saradnja su često nailazili na zastoj, zbog raznih problema, uključujući istorijske sporove zbog japanske agresije tokom ratova u prošlosti, i strateškog nadmetanja između Kine i SAD.

Južna Koreja i Japan su ključni američki vojni saveznici, te je na njihovoj teritoriji stacionirano više od 80.000 vojnika SAD. Nuklearni program Sjeverne Koreje koji polako napreduje, te rastuće kinesko samopouzdanje u regionu su naveli Seul i Tokio da pojačaju svoje bezbjednosno partnerstvo sa Vašingtonom, što je naljutilo Peking i Pjongjang.

Posmatrači ocjenjuju da trilateralni sastanak dolazi u trenutku kada tri azijske zemlje imaju potrebu da poboljšaju odnose. Smatraju da Južna Koreja i Japan žele da očuvaju dobre odnose sa najvećim spoljnotrgovinskim partnerom, Kinom, ali da Peking ne želi da vidi dalje jačanje bezbjednosne saradnje na osi Seul-Tokio-Vašington.

"Ako se nastavi trenutna situacija, Južna Koreja, SAD i Japan će se i dalje držati zajedno, čime će formirati oruđe da drže Kinu pod kontrolom. Zbog toga, Kina razmišlja u smjeru da će unapređenje saradnje sa Južnom Korejom i Japanom služiti njihovim nacionalnim interesima", rekao je Kim Jeol Su (Yeol Soo), analitičar na Korejskom institutu za vojna pitanja.

Veze između Južne Koreje i Japana su u prošlosti imali ozbiljne turbulencije, zbog problema proisteklih iz japanske kolonizacije Korejskog poluostrva u prvoj polovini 20. vijeka.

Ipak, odnosi su im se značajno popravili od 2023. godine, kada su obje zemlje poduzele nekoliko značajnih koraka na prevazilaženju istorijskih podjela, te da pojačaju saradnju, suočeni sa dijeljenim izazovima kao što su sjevernokorejske nuklearne ambicije i slabosti u globalnom lancu snabdijevanja.

Južna Koreja, Japan i SAD žele da Kina, kao značajan saveznik Sjeverne Koreje i najveći donator toj zemlji, iskoristi svoju moć da ubijedi Pjongjang da napusti svoj nuklearni program.

Kina zvanično ne podržava nuklearni program Sjeverne Koreje, ali se sumnjiči da izbjegava potpuno primjenjivanje sankcija Ujedinjenih nacija protiv Pjongjanga, te da im tajno šalje pomoć da bi njihov osiromašeni socijalistički susjed normalno postojao.

Eksperti ocjenjuju da je Sjeverna Koreja za Kinu svojevrstan štit protiv američkog uticaja na poluostrvu, te da služi njihovim strateškim interesima.

Bonus video: