U Hongkongu osuđeno 14 prodemokratskih aktivista za subverzivne djelatnosti

Oni su proglašeni krivim za vršenje subverzije a mogli bi u kasnijem sudskom postupku da se suoče i sa doživotnom robijom.

2499 pregleda 1 komentar(a)
Hongkong (Ilustracija), Foto: REUTERS
Hongkong (Ilustracija), Foto: REUTERS

Sud u Hongkongu je danas u prvostepenom postupku proglasio 14 prodemokratskih aktivista krivim za podrivanje države, u najvećem sudskom slučaju od kada je zvanični Peking nametnuo bezbjednosni zakon 2020. godine.

Oni su proglašeni krivim za vršenje subverzije a mogli bi u kasnijem sudskom postupku da se suoče i sa doživotnom robijom.

Oni su bili među 47 zagovornika demokratije koji su procesuirani 2021. godine zbog učešća u nezvaničnim predizborima. Tužioci su ih optužili da su pokušali da parališu vladu Hongkonga i svrgnu gradskog lidera tako što bi obezbijedili zakonodavnu većinu neophodnu za neselektivno ulaganje veta na budžet.

Prema Osnovnom zakonu, izvršni direktor može da raspusti zakonodavnu vlast ako budžet ne može biti usvojen, ali bi lider morao da se povuče ako se na budžet ponovo stavi veto u novoformiranom zakonodavnom tijelu.

Stručnjaci kažu da ovaj sudski slučaj pokazuje kako se zakon o bezbjednosti koristi za slamanje političke opozicije nakon ogromnih antivladinih protesta 2019. godine. Ali vlade Pekinga i Hongkonga insistirale su da je zakon pomogao da se vrati stabilnost u grad i da štiti nezavisnost pravosuđa.

Kada je Britanija 1997. godine vratila Hongkong Kini, Peking je obećao da će zadržati građanske slobode u tom gradu narednih 50 godina. Međutim, od uvođenja zakona 2020. godine, vlasti u Hongkongu su ozbiljno ograničile slobodu govora i okupljanja pod izgovorom očuvanja nacionalne bezbjednosti.

Mnogi aktivisti su uhapšeni, ućutkani ili prisiljeni na samoizgnanstvo, a desetine nevladinih organizacija su zabranjene.

Bonus video: