Četrnaest Jordanaca umrlo na hadžu, u Meki i do 47 stepeni

Saudijsko ministarstvo zdravlja izdalo je prošle sedmice upozorenje na visoku temperaturu i savjetovalo hodočasnicima da piju puno tečnosti i izbjegavaju boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana između 11 i 15 sati

8361 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom hodočašća u Meku umrlo je 14 državljana Jordana, od kojih neki od posljedica toplotnog udara, dok se još 17 vodi kao nestalo, saopštilo je 16. juna jordansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Najmanje šest smrtnih slučajeva je uzrokovano vrućinom, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će temperature u Meki 17. juna dostići 47 stepeni Celzijusa.

Nije precizirano da li je veći broj umrlih u nedjelju posljedica vrućina. Hadž, koji će se završiti 19. juna, jedno je od najvećih masovnih okupljanja na svijetu, a očekuje se da će na njemu ove godine učestvovati više od 1,8 miliona hodočasnika, saopštio je glavni saudijski zavod za statistiku.

Stampedo, požari šatora, vrućina i drugi faktori uzrokovali su stotine smrtnih slučajeva tokom ovog važnog vjerskog događaja u posljednjih 30 godina.

Saudijsko ministarstvo zdravlja izdalo je prošle sedmice upozorenje na visoku temperaturu i savjetovalo hodočasnicima da piju puno tečnosti i izbjegavaju boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana između 11 i 15 sati.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je 16. juna da je sa saudijskim vlastima koordiniralo proceduru u slučaju smrti hodočasnika i u slučaju transporta tijela preminulih u skladu sa željama njihovih porodica.

Najmanje 2.070 ljudi je 2015. godine poginulo u velikom stampedu i gužvi koja je izbila na hadž u blizini Meke, prema podacima Reutersa iz tog vremena.

Više od dva miliona muslimana obavilo je hadž u Meki ove godine, za Kurban-bajram.

Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se u subotu nakon zalaska Sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana Bajrama, podsjeća Anadolija.

Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred "bacanja kamenčića" na tri mjesta zvana džemreta.

"Bacanje kamenčića" simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe.

Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

U ratom razorenom Pojasu Gaze, među ruševinama je obilježen veliki islamski praznik – Kurban-bajram. Umjesto svečanim obrocima, druženjima s porodicom, novom odjećom i poklonima, Bajram za Palestince ove godine je drukčiji – hrana iz humanitarne pomoći u šatorima.

Bonus video: