Kineski borbeni avioni presreli američki izviđački avion

Neimenovani zvaničnici rekli su da je kineski avion tipa J-10 prišao blizu američkom avionu tipa EP-3, što je dovelo do promjene kursa mornaričkog aviona
59 pregleda 1 komentar(a)
Kineski avion J-10, Foto: Shutterstock
Kineski avion J-10, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2017. 19:03h

Dva kineska borbena aviona presrela su izviđački avion američke mornarice iznad Istočnog kineskog mora.

Jedan je prišao na 90 metara od američkog aviona, saopštila su dva zvaničnika SAD za Rojters.

Neimenovani zvaničnici rekli su da je kineski avion tipa J-10 prišao blizu američkom avionu tipa EP-3, što je dovelo do promjene kursa mornaričkog aviona.

Portparol Pentagona i kapetan ratne mornarice Džef Dejvis je danas potvrdio da je pilot izviđačkog aviona EP-3 američke mornarice morao da preduzme akciju da izbjegne mogući sudar sa kineskim lovcem kod Korejskog poluostrva.

Dejvis je rekao da su dva kineska lovca J-10 presrela američki avion u nedjelju u medjunarodnom vazdušnom prostoru između Istočnog kineskog mora i Žutog mora, u oblasti, kako je rekao, zapadno od Korejskog poluostrva.

Dejvis je rekao da se jedan od kineskih aviona približio velikom brzinom dolazeći ispod američkog aviona, zatim je usporio i pristao što je navelo pilota letjelice EP-3 da preduzme "evazivnu akciju". On je nazvao djelovanje kineskog pilota "nebezbjednim".

"Ovo nije karakteristično za normalno bezbjedno ponašanje koje vidimo od kineske vojske", rekao je Dejvis i dodao da se redovno događaju presrijetanja aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru i da se većina njih odvija na bezbjedan način, kao i da je ovaj slučaj bio "izuzetak a ne norma".

Potporučnik Mat Najt, portparol za amečku Pacifičku flotu na Havajima rekao je da je američki avion bio na rutinskoj misiji.

On je rekao da se još ispituje incident i da su u kontaktu s Kinom preko odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala.

Bonus video: