ZBOG PRIJETNJI SJEVERNE KOREJE

SAD sledećeg vikenda testiraju protivraketni sistem

Sjeverna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN
0 komentar(a)
protivraketni sistem SAD, Foto: Beta/AP
protivraketni sistem SAD, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.07.2017. 07:15h

Sjedinjene Američke Države planiraju sledećeg vikenda da sprovedu još jednu probu protivraketnog sistema zbog suprostavljanja prijetnjama Sjeverne Koreje, prenijela je agencija AP.

Proba će biti izvedena u kompleksu za lansiranje Kodijak na Aljasci, navodi američka agencija, pozivajući se na saopštenje američke obalske straže.

Američki vojnici su privremeno raspoređeni u kompleksu zbog testiranja antiraketnog sistema THAAD, javili su lokalni mediji.

Američka Agencija za odbranu od raketa (MDA) uspješno je testirala odbrambeni raketni sistem THAAD iz Kodijaka ranije ovog mjeseca.

Ta proba je "potvrdila mogućnost THAAD-a da presretne balističke rakete srednjeg dometa", rekao je direktor za odnose s javnošću MDA Kris Džonson.

Do sada je zabilježen stopostotni uspjeh sistema THAAD u 14 proba. Antiraketni sistemi THAAD raspoređeni su u Južnoj Koreji i Gvamukako kao odgovor na prijetnje Sjeverne Koreje.

Američke vlasti su juče saopštile da se američka savezna država Havaji preventivno priprema za mogućnost balističkog ili nuklearnog napada iz Sjeverne Koreje.

Havaji predstavljaju važno strateško mjesto za američku vojsku. Na havajskom ostrvu Oahu se nalazi komanda vojske za azijsko-pacifički region, dok se u luci Perl Harbor nalaze desetine ratnih brodova.

Sjeverna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.