Kralj izveo puč da bi unaprijedio sina

Kralj bio riješen da unaprijedi sina i iskoristio je Najefov problem sa zavisnošću od ljekova, kao izgovor da ga ukloni
3 komentar(a)
Salman bin Abdulaziz, Foto: Reuters
Salman bin Abdulaziz, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2017. 06:36h

Muhamed bin Najef, moćna figura u bezbjednosnom aparatu Saudijske Arabije u protekle dvije decenije i sljedeća u redu za tron, pozvan je 20. juna na sastanak sa kraljem Salmanom bin Abdulazizom na četvrtom spratu kraljevske palate u Meki.

Tamo mu je kralj, prema izvoru bliskom MbN-u, kako ga zovu, naredio da odstupi u korist kraljevog omiljenog sina Mohameda bin Salmana. Kao razlog je naveo to što su ljekovi protiv bolova pomućivali MbN-ovo rasuđivanje, piše Rojters, otkrivajući detalje koji bacaju svjetlo na događaje koji su promijenili rukovodstvo najveće svjetske izvoznice nafte.

„Kralj je došao da se sastane sa MbN i nasamo mu je rekao: „Želim da odeš, nisi poslušao savjet da liječiš zavisnost koja opasno utiče na tvoje odluke“, rekao je izvor blizak MbN-u.

Visoki saudijski zvaničnik je rekao da je ova priča potpuno „neosnovana i neistinita, pored toga što je besmislena“.

„Priča opisana ovdje je potpuna fantazija vrijedna Holivuda“, rekao je taj zvaničnik u izjavi za Rojters, koja se nije odnosila na navodnu zavisnost MbN-a od ljekova.

On je kazao da je MbN uklonjen u nacionalnom interesu i da nije bio izložen nikakvom pritisku ili nepoštovanju. Razlozi za njegovu smjenu su bili „povjerljivi“.

Izvori upoznati sa situacijom su rekli, međutim, da je kralj bio riješen da unaprijedi sina i da je iskoristio problem MbN-a sa zavisnošću kao izgovor da ga ukloni.

Rojters, pozivajući se na izvore iz palate, arapske zvaničnike povezane sa vladajućom kućom Saud i diplomate u regionu, navodi da je MbN-a iznenadilo naređenje da odstupi.

„To je bio veliki šok za MbN“, rekao je saudijski politički izvor blizak MbN-u. „To je bio puč. Nije bio spreman.“

Izvori su kazali da MbN nije očekivao da će ga uzurpirati često impulsivni Muhamed bin Salman, za kojeg je MbN smatrao da je napravio niz političkih grešaka, kao što je rukovođenje sukobom u Jemenu i smanjivanje finansijskih beneficija državnim službenicima.

Unapređenjem 32-godišnjeg Muhameda bin Salmana, poznatog i kao MbS, okončane su dvogodišnje spekulacije o rivalstvu iza scene oko toga ko će preuzeti vlast od kralja Salmana.

Borba sa velikim ulozima je dala velika ovlašćenja MbS-u i očigledno je smišljena da ubrza njegovo preuzimanje trona, ocjenjuje Rojters i dodaje da on, takođe, mora da pridobije moćne rođake, sveštenike i plemena.

„Ako dobije taj položaj, mladi princ će upravljati carstvom koje se suočava sa teškim vremenima usljed pada cijena nafte, sukoba u Jemenu, rivalstva sa ohrabrenim Iranom i velike diplomatske krize u Zalivu,“ piše agencija.

Izvor blizak MbN-u je priznao da on ima zdravstvenih problema, koji su pogoršani nakon što je napadač Al Kaide pokušao da se digne u vazduh pred njim u palati 2009. godine. Navode o zdravstvenim problemima su potvrdila još tri izvora u Saudijskoj Arabiji i arapski zvanični izvori povezani sa kraljevskom porodicom.

Ti izvori su kazali da MbN ima šrapnel u tijelu koji nije mogao biti uklonjen i da zavisi od ljekova ublažavanje bolova, poput morfijuma. Jedan izvor je rekao da je MbN liječen na klinikama u Švajcarskoj tri puta posljednjih godina.

U satima nakon sastanka na kojem je MbN smijenjen, Savjet odanosti kuće Saud, koji se sastoji od starijih članova vladajuće porodice, obaviješten je o pismu napisanom u ime kralja, prema pisanju Rojtersa.

Sastavili su ga savjetnici MbS-a, a navedeno je dijagnoza MbN-a - zavisnost od narkotika - i da su se godinama trudili da ga ubijede da se liječi, ali da nije poslušao.

„Zbog ove opasne situacije, smatramo da bi ga trebalo smijeniti i na njegovo mjesto imenovati Muhameda bin Salmana“, prenio je navode iz pisma sadijski izvor blizak MbN-u.

Pismo je pročitano putem telefona članovima Savjeta lojalnosti, dok je MbN držan u izolaciji u sobi cijele noći, bez mobilnog telefona i kontakata sa svojim saradnicima. Navodno su smijenjeni i njegovi tjelohranitelji iz elitnih paravojnih jedinica ministarstva unutrašnjih poslova.

Potom su poslati izaslanici da dobiju potpise od članova savjeta. Samo trojica od 34 nisu potpisala, tajko da je puč uspio, piše Rojters.

Pozivi članova vijeća koji su podržali uklanjanje 57-godišnjeg MbN-a su snimljeni i jedan savjetnik palate mu je dao da ih čuje kako bi ga uvjerio u jačinu snaga protiv njega i obeshrabrio da preduzme bilo kakav korak da se odupre.

Mbn je u zoru odustao i rekao savjetniku palate da je spreman da vidi kralja. Sastanak je bio kratak. MbN je pristao da odstupi i potpisao je dokument kojim to potvrđuje.

Kada je MbN napustio kraljeve prostorije, iznenadio se kada je vidio da ga MbS čeka, rekao je savjetnik. MbS je pred TV kamerama zagrlio i poljubio MbN.

Ubrzo nakon toga je pušteno prethodno napisano saopštenje u kojem je objavljuje odluka kralja da proglašava sina za prestolonasljednika. Taj snimak je emitovan u svim saudijskim i zalivskim medijima narednih sati i dana.

Rojters piše da je MbN i dalje u kućnom pritvoru i da mogu da ga posjete samo bliski članovi porodice. Izbor blizak njemu je rekao da ni telefon ne koristi. Prošle nedjelje mu je dozvoljeno samo da posjeti majku sa novim stražarima koji su mu dodijeljeni.

Međutim, visoki saudijski zvaničnik je rekao je da je MbN imao goste, uključujući kralja i prestolonasljenika.

Izvor blizak MbN-u je kazao da bi on želio da odvede porodicu u Švajcarsku ili London, ali su kralj i MbS odlučili da mora ostati. „Nisu mu dali nikakav izbor.“

Rojters piše da Bijela kuća i CIA nisu željeli da komentarišu, a da je jedan visoki zvaničnik administracije rekao da je Vašington znao da je MbS kraljev favorit, ali da je „osim toga, to vrlo mutno“.

Neki saudijski i zapadni zvaničnici su predviđali unapređenje MbS-a, ali se ono desilo mnogo prije nego što se očekivalo i MbN je uklonjen na brzinu, ističe britanska agencija.

Od pristupanja kralja Salmana (81), bilo je jasnih pokazatelja da se MbS favorizuje. Otac mu je dao ovlašćenja bez presedana, koja je MbS koristio da reorganizuje glavne funkcije u političkom, naftnom, bezbjednosnom i obavještajnom sektoru, često bez znanja MbN-a, saznaje Rojters od diplomata i saudijskih političkih i bezbjednosnih izvora.

Pošto je Salman preuzeo kormilo prije nešto više od dvije godine, MbS je postavio svoje ljude na ključne pozicije, miješao se u rad ministarstva unutrašnjih poslova MbN-a, imenovao, unapređivao i smjenjivao policajce, a da ga nije informisao o tome.

Spor oko nasljeđivanja je, piše Rojters, počeo 2015. godine kada je MbN-ov lični sud raspušten i spojen sa kraljevim sudom. Nakon toga je smijenjen Saad al-Džabri, MbN-ov savjetnika za bezbjednost.

Objavljuju abdikaciju već u septembru?

Nakon iznenadnog uspona MbS-a, sada se među diplomatama i saudijskim i arapskim zvaničnicima spekuliše da je kralj Salman spreman da abdicira u korist sina.

Pozivajući se na svjedoka u palati, jedan saudijski izvor je rekao za Rojters da je kralj Salman ovog mjeseca snimio saopštenje kojim najavljuje predaju prestola svom sinu. „Najava bi se mogla emitovati u bilo kom trenutku, možda već u septembru“, navodi Rojters.

Prestolonasljednik se zbližio sa Trampovim zetom Kušnerom

Rojters navodi da uklanjanje MbN-a nije po volji nekih zvaničnicima u Vašingtonu, koji su ga smatrali sigurnom rukom u borbi protiv Al kaide i uživao je povjerenje američke obavještajne zajednice.

MbN je dugo smatran stabilnim partnerom Zapada u bezbjednosnoj saradnji, dok kraljevstvo nastoji da porazi Al Kaidu i Islamsku državu i kod kuće i vani.

Saudijska Arabija je ugušila kampanju napada Al Kaide 2003-2006, ali je pogođena bombarovanjem Islamske države u protekle dvije godine.

Kada je Donald Tramp ušao u Bijelu kuću, MbS je razrađivao kontakte u Vašingtonu kako bi nadoknadio snažnu podršku koju je MbN imao u američkom bezbjednosnom i obavještajnom establišmentu zbog njegovih uspjeha protiv ekstremista.

Izvor blizak MbN-u je rekao Rojtersu da je puč nastavljen nakon što je MbS uspostavio snažnu vezu sa Trampovim zetom i savjetnikom Džaredom Kušnerom.

Zvaničnik Bijele kuće je odbio da odgovori na pitanje Rojtersa o Kušnerovom odnosu sa MbS.

Povodom smjene MbN-a i postavljanja i MbS-a, rekao je: „Vlada Sjedinjenih Država se takođe trudi da ne interveniše ili da se stekne utisak da interveniše u tako osjetljivom unutrašnjem pitanju. Gajimo veliko poštovanje prema kralju, princu Muhamedu bin Najefu i princu Muhamedu bin Salmanu i stalno naglašavamo našu želju da održimo saradnju sa KSA (Kraljevina Saudijske Arabije) i njenim rukovodstvom.“

Bonus video: