BEZ ODGOVORA VAŠINGTONA NA ZAHTJEV ANKARE

Gulen: Neću da bježim, prihvatam izručenje ako SAD tako odluče

Sedamdesetdevetogodišnji Gulen poriče tvrdnju koju je turska vlada iznijela u februaru da namjerava da pobjegne u Kanadu kako bi izbjegao izručenje
81 pregleda 0 komentar(a)
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Fetulah Gulen, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Fetulah Gulen, muslimanski sveštenik koji živi u egzilu u Pensilvaniji, a koga Turska optužuje za organizovanje neuspjelog pokušaja puča jula 2016, kaže da ne planira da pobjegne iz SAD i da će prihvatiti izručenje ako Vašington pozitivno odgovori na zahtjev Ankare za njegovu ekstradiciju, prenosi Tanjug.

U intervjuu koji je Rojtersu dao u obezbijeđenom kompleksu u kojem živi u Pokono planinama u Pensilvaniji, 79-godišnji Gulen poriče tvrdnju koju je turska vlada iznijela u februaru da namjerava da pobjegne u Kanadu kako bi izbjegao izručenje.

"Te glasine uopšte nisu tačne. Ako SAD smatraju primjerenim da me izruče, otići ću u Tursku", rekao je Gulen.

Gulen, ipak, izražava nadu da administracija američkog predsjednika Donalda Trampa neće dozvoliti njegovo izručenje, pogotovo nakon što je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin podnio ostavku samo par nedjelja nakon Trampove inauguracije.

Flin se, inače, otvoreno zalagao za Gulenovu ekstradiciju, podsjeća britanska agencija. Gulen kaže da mu je žao Flina, ali priznaje da bi njegova ostavka mogla da pomogne u njegovom slučaju.

Muslimanski sveštenik je osudio jačanje vlasti turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i kontrolu nad medijima, nazvavši ga diktatorom, a istovremeno je pozvao Trampovu administraciju i evropske vlade da učine više kako bi ohrabrili uspostavljanje političkih sloboda u Turskoj.

"Ako Erdogan čuje snažan glas iz SAD ili Evropske unije, Evropskog parlamenta, koji kaže: 'Ovo što vi radite je pogrešno...vaš pravosudni sistem ne funkcioniše', onda će on možda promijeniti mišljenje", kaže Gulen.

S druge strane, on je pozdravio političku opoziciju u Turskoj i istakao da bi bilo kakav novi napor da se Erdogan ukloni s vlasti trebalo da bude učinjen putem mirnih protesta i izbora, a ne na nedemokratske načine.

"Nikada nisam podržavao puč ili svrgavanje", istakao je Gulen. Britanska agencija navodi da je on slabog zdravstvenog stanja i da teško hoda.

Erdogan je u maju rekao da će "do kraja" istrajati u zahtjevu Turske za ekstradiciju Gulena, koji negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj prošlogodišnjeg puča u Turskoj, ali u ispunjenju zahtjeva Ankare do sada nije bilo napretka, napominje Rojters.

Američki zvaničnici su nezvanično rekli da, iako je Erdogan direktno apelovao na Trampa po tom pitanju, Turska nije dostavila dovoljno dokaza da bi američko Ministarstvo pravde moglo da djeluje.

Gulen, bivši Erdoganov saveznik, živi u samonametnutom egzilu u SAD od 1999. godine, i predsjednik je pokreta koji predstavlja kao humanitarno-vjerski.

Njegovi sljedbenici operišu globalnom mrežom škola i preduzeća povezanih sa gulenističkim pokretom, a turski savjet za nacionalnu bezbjednost je tu mrežu proglasio terorističkom grupom dva mjeseca uoči neuspjelog pokušaja puča.

Gulenovi sljedbenici, međutim, tvrde da njegov globalni pokret - poznat kao "Hizmet" - ima za cilj da širi umjereni islam promovišući obrazovanje u zapadnom stilu, slobodno tržište i međuvjersku komunikaciju.