UN: Život u Gazi sve mizerniji

Izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao je da izvještaj dokazuje da Hamas nije donio "stanovnicima Gaze ništa osim bola i razaranja"
0 komentar(a)
Gaza, Pojas Gaze, Foto: Reuters
Gaza, Pojas Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2017. 07:17h

Život u Gazi je sve mizerniji nakon decenije vladavine Hamasa i parališuće izraelske i egipatske blokade, navodi se u današnjem izvještaju Ujedinjenih nacija.

U izvještaju se veoma kritikuje islamski ekstremistčki Hamas i optužuje za "suštinsko kršenje ljudskih prava".

Koordinator UN za pomoć na palestinskim teritorijama Robert Pajper naveo je u tom dokumentu da je "Gaza nastavila na svom putu nazadovanja, u mnogim slučajevima čak i brže nego što se prvobitno predviđalo".

Prije pet godina UN su upozorile da bi Gaza mogla biti nepodobna za život do 2020. godine.

Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobijedivši snage lojalne Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji ima podršku Zapada.

Od tada traje izraelska i egipatska blokada koja je umnogome ograničila putovanja i trgovinu, a opravdava se potrebom da se spriječi naoružavanje Hamasa koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela.

U izvještaju se navodi i da je pristup Gazi još više narušen "vojnim jačanjem Hamasa i drugih ekstremističkih grupa u Gazi koje se nastavilo i pojačalo u posljednjoj deceniji", uključujući stvaranje zaliha raketa sa čak i većim dometom i izgradnjom tunela za otmice i terorističke napade na Izrael.

Hamas nije komentarisao taj izvještaj.

Ta organizacija je od 2007. godine tri puta ratovala protiv Izraela, a posljednji put 2014. Rat je trajao 50 dana i pojedini djelovi Gaze su još uništeni od tadašnjih borbi.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon rekao je da izvještaj dokazuje da Hamas nije donio "stanovnicima Gaze ništa osim bola i razaranja".

Bonus video: