Sjeverna Koreja ne rasklapa poligon za nuklearne probe?

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pri UN saopštila je u ponedjeljak da nema indicija da je Sjeverna Koreja obustavila nuklearane aktivnosti
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2018. 05:38h

Satelitski snimci napravljeni prošle nedjelje pokazuju da je Sjeverna Koreja obustavila razmontiranje poligona za raketne probe u prvoj polovini avgusta, prenosi Tanjug.

Sjeverna Koreja to je uradila uprkos obećanju koje je sjevernokorejski lider Kim Džong Un dao američkom predsjedniku Donaldu Trampu na samiti u junu, objavila je američka nevladina organizacija "Sjeverni projekat 38".

Kako je navela ta NVO, snimci napravljeni 16. avgusta na poligonu za lansiranje Sohe pokazali su da nema znakova da se radi na razmontiranju, prenosi Rojters.

NVO tvrdi da je bilo napretka u rasklapanju poligona od jula do početka avgusta, ali da su komponente koje su prethodno rasklopljene i dalje na poligonu, kao i da su obustavljeni i radovi na rasklapanju zgrade na samom poligonu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pri UN saopštila je u ponedjeljak da nema indicija da je Sjeverna Koreja obustavila nuklearane aktivnosti.

Sjevernokorejski mediji prošle nedjelje su objavili da ne postoji napredak u pregovorima od samita.

Bonus video: